Några böcker om yoga

Idag tänkte jag skriva om några bra böcker om yoga som jag läst.

Jag börjar med min favorit: Yogaliv – åtta steg till ett liv i lätthet av Eva Lewenhaupt. Det är en väldigt vacker bok som varvar fakta om yogafilosofins åtta delar med intervjuer och fotografier. Jag brukar återkomma till den då och då när jag behöver inspiration. Det är inte så mycket om de olika positionerna, asanas, så om man är på jakt efter tips om teknik så rekommenderar jag istället Yoga av Inge Schöps som går igenom 120 övningar. Sedan finns det naturligtvis många andra böcker, speciellt på engelska, som verkligen går in på djupet med tekniken. Jag har själv inte läst David Swensons bok Ashtanga yoga (men det vill jag, naturligtvis), men jag har hört att den ska vara väldigt ingående.
Yoga för barn av Juliet Pegrum ger en god insikt i vad man bör tänka på om man vill yoga tillsammans med sina barn, bland annat hur man kan fånga deras intresse och hålla det hela på en lekfull nivå. Hon har även skrivit en bok Ashtangayoga, men den tyckte jag inte gav så mycket.

En bok som betytt mycket för mig är Steve Ross Happy yoga – 7 skäl att släppa taget. Den handlar också om yogafilosofin och hur man kan använda den för att vara lycklig (märk väl att jag inte skrev ”bli lycklig”. Om du läser boken kommer du förstå varför). Ross skriver med humor och på ett lättillgängligt sätt så att alla, oavsett hur kunnig man är om yoga, ska kunna tillgodogöra sig filosofins visdom. Varje kapitel innehåller också punkterna inre yoga, tips, kosttillskott, yogaställningar (två-tre stycken relaterade till texten) och musikförslag.

Karin Björkegren har skrivit flera böcker om yoga, gjort flera DVDs (bland annat en om gravidyoga som jag hade stor behållning av under min sista graviditet. Den finns nog inte att köpa längre, men i våras släppte hon den här) samt att hon även har medverkat i DVD-serien om ashtanga yoga. Boken Yoga för kvinnor tyckte jag var jättebra och intressant eftersom den handlade just om yoga ur ett kvinnligt perspektiv.

När jag får möjlighet tänker jag läsa Autobiography of a yogi av Paramahansa Yogananda. Det är en yogaklassiker som tydligen ska vara oerhört bra. Så den är inköpt och står och väntar på mig i bokhyllan tillsammans med många, många andra.

5 Replies to “Några böcker om yoga”

 1. Jag ÄLSKAR verkligen också böcker! Det här med glädjen och det lustfyllda i att äga saker och ting är väl lite kontroversiellt, speciellt om man vill leva yogiskt, men ÅH, jag får aldrig nog av nya böcker!

  Läste Yogaliv i vintras och köpte äntligen ett eget exemplar i somras. Den är en favorit hos mig också. Så vacker! Petri Räisänens Kraften bakom yoga återgår jag alltid till. Yoga Anatomy av Leslie Kaminoff är en guldgruva för ett yogiskt anatomifreak som jag. Happy Yoga har jag hemlånad från biblioteket just nu, men blev lite avigt inställd till boken efter att jag läst början av den… Lite för mycket ”det var så mycket bättre förr”-attityd, men kanske jag ska ge den en chans till.Dalai Lamas böcker kan jag läsa om och om igen. Köpte nyss hem Karin Björkegren Jones' nya bok Yoga Erotica. Den är fin, och ögonöppnande. Ja.. gud ja… kunde hålla på hela kvällen 🙂

  Gilla

 2. Jag undrarvarför nästan bara kvinnor går på just det som inte går att bevisa vetenskapligt? Yoga tex. Hörde ett radioinslag om Bikram-yoga idag där gurun själv sa att det botade cancer och HIV. Förstår man inte då att det är fejk?

  Gilla

 3. Camilla: tack för boktipsen (kom gärna med fler). Har funderat på om Petris bok är bra, men nu måste jag kolla in den. Visst är det underbart med böcker, att ha dem och kunna komma tillbaka till dem om och om igen. På något sätt hittar man nya dimensioner i en text när man läser den igen, oavsett om den handlar om yoga eller om det är en roman. Ha det bäst!

  Gilla

 4. Fv: Att yoga skulle kunna bota cancer och HIV låter ju helt knäppt, men det kanske kan förbättra ens välbefinnande? Det finns en hel del vetenskapliga studier kring yogans positiva effekter på både den psykiska (vid ångest, depression och PTSD bland annat) och den fysiska (sänka blodtryck med mera) hälsan.
  Din åsikt om att kvinnor ”går på” saker (det vill säga låter sig luras och alltså är korkade) säger väl mer om dig och din kvinnosyn än om kvinnor som grupp (eller om yoga). Yoga var från början något som utövades av män och det är väl under de senaste hundra åren som det blivit vanligare att kvinnor yogar.
  Sedan kan jag inte låta bli att fundera kring vår tids fixering kring forskning (har absolut inget emot det, skulle gärna läsa en studie med kvalitativ metod om yoga), men måste verkligen allt vara evidensbaserat? Om jag känner att yoga gör att jag mår bra till kropp och själ, behövs det verkligen en studie som bevisar att min upplevelse är korrekt? Fast det är ju alltid kul att ha rätt. 🙂

  Gilla

 5. Jag har också ett svar till FV här ovan: läs senaste inlägget (och kommentarer) på min blogg, och du förstår varför Bikram Choudhury sa så. Han är enligt mig den största och mest överskattade lurendrejaren i dagens yogavärld.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s