Svantjuvarna

Andrew Marlow, en medelålders ensamstående psykiatriker som ägnar sin fritid åt att måla tavlor, får i patienten Robert Oliver en rejäl utmaning. Oliver är en känd konstnär och har lagts in för vård efter att ha försökt skära sönder en tavla på National Gallery of Art. Han finner sig visserligen i att vara inlagd men vägrar att säga ett ord. När tiden går och Marlow inte lyckas hjälpa sin patient tvingas han ta kontakt med dennes exfru för att få svar på sina frågor.

Men mötet väcker fler frågor då han direkt inser att Kate inte är kvinnan som Robert målar om och om igen. Vem är kvinnan på hans tavlor och vilken betydelse har de gamla breven som han läser hela tiden? Kommer Marlow kunna lösa gåtan med sin patient? Och vad kommer det att innebära för hans egen del?

Jag har längtat efter den här boken ända sedan jag läste Elizabeth Kostovas fenomenala debut Historikern för några år sedan. Och när jag av en tillfällighet fick syn på Svantjuvarna på hyllan med nyheter på biblioteket så vågade jag knappt låna den. För vilken bok kan leva upp till sådana monstruöst höga förväntningar? Den här kan det!WaterhouseMirandaPaintingWomanSeaBeach

Förutom en spännande intrig fylld med intressanta karaktärer som man vill lära känna djupare så skulle man faktiskt kunna läsa den enbart för att Kostovas språk och berättarstil flyter så lätt och ledigt. Hon skriver fylligt och beskrivande, varvar olika perspektiv och stilar utan att det en enda gång känns krystat eller klumpigt.

Precis som i Historikern som utan tvekan är en av de bästa böcker som jag någonsin läst (precis som Kate Moses Övervintring, John Steinbecks Öster om eden och Leo Tolstojs Anna Karenina. Böcker som gjorde ett sådant starkt intryck på en, mycket för att de var så välskrivna, att man aldrig glömmer dem utan längtar efter att få återkomma till dem och läsa dem igen). Men nu tillbaka till Svantjuvarna.

 

Mitt betyg: 4/5

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s