Vampyrer

Jag har, av någon konstig anledning, alltid varit svag för vampyrer. När jag var liten lekte jag och en kompis, med ett teveprogram som jag tror hette ”Lille vampyren” som inspiration, att vi var just detta. Vi grävde gravar i snön som vi lade oss i och sedan låg vi där och tittade upp på den mörka vinterhimlen. Min barndom var inte riktigt så rosa och fylld av enhörningar som andra småflickors. 🙂

När jag satt i väntrummet på vårdcentralen så öppnade jag en amelia-tidning och fick se i innehållsförteckningen att det fanns en artikel om tjejer som älskade vampyrer. Själsfränder, tänkte jag och bläddrade snabbt fram till rätt sida. Jag blev besviken, men inte på något sätt förvånad, när det visade sig handla om tre tjejer som snöat in på twilight-böckerna. Det är inget fel på den serien. Jag tyckte att den var både spännande och romantisk, men vegovampyrer som lär sig kuva sin blodtörst för att bli läkare är inte riktigt vad jag räknar som äkta vampyrer. Så jag tänkte skriva om mina vampyrfavoriter.

Men först nämner jag några andra ungdomsvampyrserier: House of Night (helt ok böcker med en touch av wicca. Lite gulligt att mor och dotter har skrivit dem tillsammans), Richelle Meads böcker (vill läsa) och Vampire Diaries (har inte läst, men sett några avsnitt av teveserien som verkade bra).

Bram Stokers Dracula kom 1897 och är en klassiker som är värd att läsa bara av den anledningen. Dessutom är den bra. Den är föregångaren till hela genren och filmen från 1992 förmedlar samma känsla av mörker, fara och mystik.

Elizabeth Kostovas bok Historikern är fantastisk och väver samman tre generationers öden när huvudpersonen reser genom Europa i jakt på den plats där den odöde Dracula vilar.Brat-Prince-stuart-townsend-as-lestat-31386633-1024-768

Anne Rice är drottningen av vampyrböcker och min absoluta favorit. Hennes The Vampire Chronicles består av tio böcker som kan läsas fristående, men som gör sig bäst om man läser dem i turordning. Den som är mest känd av den första boken Interview with the vampire/En vampyrs bekännelse som filmades 1994 med Tom Cruise som huvudpersonen Lestat. Ytterligare en bok har filmatiserats, Queen of the damned/De fördömdas drottning. Jag är väldigt förtjust i den och det bästa är musiken av Jonathan Davis från Korn.

Rice böcker lyckas med konststycket att balansera svårigheten i att låta vampyrerna vara blodtörstiga rovdjur som samtidigt som de har både samvete och mänsklighet. De blir aldrig enbart monster och definitivt aldrig gulliga när man får följa deras långa liv genom århundradena. Hon berör svåra frågor som vad som är ondska och godhet samt vad som är meningen med livet. Och det blir aldrig tråkigt! Mina favoriter i serien är Merrick och Blackwood farm. Hon har även skrivit två böcker i New Tales of the Vampires, men de har jag inte läst än.

Hon avslutade Vampyrkrönikan 2002 i samband med att hon åter blev kristen. Nyligen bröt hon med katolska kyrkan igen och jag kan inte låta bli att hoppas på några fler vampyrböcker. Men hon har skrivit mycket mer som är bra, serien om Mayfairhäxorna till exempel.

Charlaine Harris har, bland annat, skrivit serien om Sookie Stackhouse som har blivit teveserien True Blood. Hittills har det släpps elva böcker. Nästa bok, Deadlocked, kommer i maj nästa år och därefter blir det en bok till som avslutar serien. Sookie är en servitris som på grund av sin telepatiska förmåga dras in i en övernaturlig värld fylld av vampyrer, hamnskiftare, varulvar, häxor, älvor med mera. Det är kanske inte vampyrerna som är intressantast i Harris böcker utan den supercoola Sookie.

Det finns många mer böcker och filmer om vampyrer som är bra, men just nu kommer jag inte på några fler. Men jag tar gärna emot förslag!

6 thoughts on “Vampyrer

 1. Vad skulle du rekommendera mig som är lätt allergisk mot vampyrer? Dvs. jag har aldrig sett en hel vampyrfilm sen jag såg någon dålig Dracula-film någon gång på nittiotalet. Sen såg jag halva första Twilight-filmen – inte min grej! Jag har väl sett nått avsnitt av True Blood men fattade ingenting – kanske beroende på att det var avsnitt femtioelva eller så.

  Så, snälla, föreslå något som kan få mig att förstå tjusningen med vampyrer.

  Gilla

 2. Jag brukar inte heller gilla vampyrfilmer, antingen är det ulle-gull vampyrer som i twilight eller så är det rena splatterfilmen. Men nu till böckerna. Anne Rice lyckas fånga balansen mellan ont och gott bra i sina vampyrer. Och så skriver hon fantastiskt bra. Prova En vampyrs bekännelse, som är mycket bättre än filmen. Annars är ju Stokers Dracula en klassiker. Hoppas du gillar dem!

  Gilla

 3. Underbart! Jag går just nu en kurs i litteraturvetenskap ”Gotik och andra fasaväckande berättelser”, och denna månad är det vampyrtema, så jag frossar i Dracula, därefter blir det för min del En vampyrs bekännelse. Allt varvat med lite True Blood 🙂 Tycker också att Sookie är stencool, men har inte läst böckerna, skiljer de sig mycket från serien? Det blir nog så att jag plöjer igenom dem också, framöver, men efter att kursen är slut..;)

  Gilla

 4. Den kursen verkar skitkul! Skriver gärna av litteraturlistan. Sookie-böckerna är jättebra. Perfekt lättläsning. Hon är mer i centrum i dem, men teveserien är också bra. Älskar Anne Rice…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s