3 = Bra, Lyrik, Memoar, biografi & dagbok

Karin Boye

Igår började jag på och läste ut fotoboken Karin Boye och människorna omkring henne av Pia-Kristina Garde (finns att köpa här och här). Den var väldigt bra och intressant, helt perfekt om man vill få insikt i Boyes liv utan att behöva ge sig på en tegelsten till biografi (för mig gav det mersmak och jag ska snarast leta reda på den där tegelstenen – tar gärna emot tips på bra Boyebiografier). Och alla fotografierna var helt förtjusande!

Mitt betyg: 3,5/5

Jag började läsa Karin Boyes dikter på gymnasiet och blev betagen, både i hennes talang men även hennes person. I somras tatuerade jag in Boyes namn på en av böckerna i min boktatuering på överarmen (bild kommer när bakgrunden är färdig, vilket borde ske i början av november om jag har turen på min sida).
När jag läste Gardes bok insåg jag dock att jag visste otroligt lite om Boyes person och liv, men här kommer en kort sammanfattning av hennes liv.

Boye föddes som första barnet i en välbeställd familj år 1900. Några år senare föddes två bröder och då lades hon bort ”som en använd docka”(Boyes egna ord). Hennes mamma, Signe, utvecklade under Karins barndom ett alkoholmissbruk (efter att en läkare ordinerat att hon skulle stärka sig efter en svår förlossning med porter) och det blev den lilla flickans jobb att dölja detta för omvärlden. Vid ett tillfälle ville Signe överge familjen, men Karin fick henne att stanna för Ulf, favoritbarnets, skull. Det känns inte konstigt alls att Karin, som var både känslig och intelligent, redan tidigt visade en tendens för att drabbas av depressioner, något som plågade henne under hela livet.
Hon började skriva tidigt och jag har läst de dikter från hennes barndom och ungdomstid som finns utgivna och som hon även illustrerade själv (ett urval hittar du här). De är fantastiskt bra! Det är svårt att tänka sig att hon var så ung när hon skrev dem för både komposition, språk och ämnen känns ofta förvånande mogna.

Hon gav ut sin  första diktsamling, Moln, då hon var 22 år. Därefter blev det flera diktsamlingar, noveller och romaner. Jag har läst romanen Kallocain (finns att köpa här och här) som Boye skrev efter att ha besökt diktaturstaten Sovjet. Jag uppskattade verkligen den och jag tycker att den är helt i klass med Orwells 1984.
Boye var bisexuell och levde under sitt liv både som gift med en man och i samboförhållande med en kvinna. Man bör ha i åtanke att homosexualitet inte avkriminaliserades förrän 1944 och sedan betraktades det som en sjukdom fram till 70-talet. Boye gick i psykoanalys i många år för att bli botad från sin bisexualitet, vilket jag tycker är så oerhört sorgligt! Om hon hade levt idag så hade hennes liv, förhoppningsvis, varit mycket lättare.

Karin Boye tog sitt liv 1941, men hennes dikter lever vidare.

Ja visst gör det ont

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider –
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra –
svårt att vilja stanna
och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden –
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
som skapar världen.

4 reaktioner till “Karin Boye”

  1. Tack för din kommentar på min blogg, det är alltid skönt att höra att man inte är ensam. Jag har faktiskt lagt in din blogg i min blogroll för att kunna följa din blogg. Jag är väldigt nyfiken på din tatuering! Avslutar en skön fredag med att läsa Karin Boyes underbara dikt – tack!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s