Tenzin Palmo – Grottan i snön

”Vårt sinne kan skapa frigörelse eller så kan det förslava oss. Det beror helt på hur vi använder det.” Tenzin Palmo

Tenzin Palmo föddes som Diane Perry 1943 och växte upp tillsammans med sin mamma i East London. Modern var spiritualist och därför hölls det varje vecka seanser i deras hem. Att man kunde existera på olika plan och återfödas var alltså inget nytt när Tenzin som artonåring fann samma tankegångar inom den tibetanska buddhismen. Hon kände direkt att hon hittat hem och blev genast buddhist. I intervjuer har hon beskrivit hur kärleksfull och stöttande hennes mamma alltid var, till och med när Tenzin bestämde sig för att flytta till norra Indien två år senare.StonesForest

När Tenzin Palmo var 21 år träffade hon sin lama (vilket är detsamma som guru eller mentor), Khamtrul Rinpoche, för första gången och kände direkt att hon hade träffat honom tidigare. Hon sa till honom att hon ville ta sin tillflykt till läran och bli nunna. Även han kände instinktivt igen henne och berättade att under hennes tidigare liv hade hon varit hans lärljunge och levt nära honom.

Rinpoche avled till följd av hjärtproblem 1980 och, enligt tibetansk tradition, spårade man snart upp vart han återfötts (faktum är att han återföddes i två inkarnationer vilket tydligen är möjligt för bodhisattvor). När den ene pojken nästan var tre år gammal träffade Tenzin honom utan att han fått veta vem hon var. Hans spontana reaktion var att hoppa upp och ner och skrattande säga: Du är min nunna! Sedan lekte de tillsammans resten av morgonen.

Tenzin Palmo var en av de allra första västerlänningarna som vigdes till nunnor inom den tibetanska buddhismen. Därefter levde hon under sex år som den enda nunnan i Rinpoches munkkloster. Det var olyckliga år och hon kände stor frustration då hon inte fick delta i de flesta av klostrets aktiviteter på grund av att hon var kvinna. Hon fick inte tillgång till den utbildning som männen fick (så har det traditionellt varit för buddhistiska nunnor. Det har antagits att det inte går att nå upplysning som kvinna och därför har avancerade övningar för utveckling setts som överflödiga för nunnor).

1976 började hon leva i den lilla grotta där hon skulle stanna i tolv år. Under tre av de åren höll hon sig helt isolerad och träffade ingen (förutom den man som kom med mat en till två gånger per år).
Det var snö i 6-8 månader under året och det kunde bli -35°C kallt. Vilda djur, översvämningar, matbrist, stenras tillhörde hennes vardag. Hon sov bara tre timmar per dygn (sittande i en traditionell meditationslåda av trä) och ägnade resten av tiden åt avancerade meditationsövningar, yoga och att odla sin egen mat.
Anledningen till att hon lämnade grottan berodde på problem med visumet som gjorde att hon blev tvungen att resa till Italien.

Vickie MacKenzie har skrivit boken Grottan i snön som handlar om Tenzins liv, med betoning på åren hon spenderade i grottan (eftersom den gavs ut 1999 så är den svår att köpa på svenska. Kolla på ditt bibliotek (vilket man alltid bör göra), på Bokbörsen eller köp den här på engelska). Det är en mycket bra skildring av ett fascinerande livsval som är så långt från våra bekväma liv som man bara kan tänka sig. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och beundrar Tenzin för hur hon alltid har följt den väg som hon känt är rätt för henne, även om det har inneburit många svårigheter.

Tenzin Palmo har avgett löftet att nå upplysning i den kvinnliga kroppen oavsett hur många livstider som det kan ta, vilket är mycket ovanligt. Att man ska kunna nå upplysning, nirvana inom buddhismen, samadhi inom yogan, som kvinna tar vi västerländska kvinnor för givet, men buddhismen är tyvärr, som många andra religioner, en herrklubb. Som tur vad börjar den inställningen ändras, men det kommer naturligtvis ta lång tid.

År 2000 grundade hon Dongyu Gatsang Ling Nunnery i Himachal Pradesh i Indien. Där ges nunnor möjlighet till utbildning. Tenzin arbetar även som föreläsare och försöker ge buddhistiska nunnor samma möjligheter och rättigheter som munkarna har.
Hennes föreläsningar har samlats och getts ut i böckerna Into the heart of life (finns att köpa här och här), Reflections on a mountain lake (finns att köpa här och här) och Three teachings.

Mitt betyg: 3/5

One thought on “Tenzin Palmo – Grottan i snön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s