Towers of Midnight

En del böcker vill man ska fortsätta för evigt! Man försöker dra ut på läsandet för att äventyret inte ska ta slut (genom att läsa långsamt eller, som i det här fallet, läsa andra böcker på samma gång) samtidigt som man vill läsa hela tiden för att få veta hur det kommer gå. Det här var utan tvekan en sådan bok.

Kanske beror det på att det är näst sista boken i en serie som spänner över fjorton volymer (den första gavs ut 1990) som gör att spänningen stegras. Allt ställs på sin spets nu då den sista striden är nära.

Kanske uppskattar jag böckerna mer på engelska än på svenska. Bokförlaget Natur & Kultur som har översatt och gett ut den här serien valde att inte göra det med de tre sista böckerna. Jag upplever det inte som någon förlust och om jag skulle läsa om serien så skulle jag hellre läsa den på engelska. Fast det är ju synd om de läsare som har svårt för engelska.

Kanske kan det relateras till att Brandon Sanderson har varit med och skrivit den då Jordan avled 2007. Sanderson fick uppdraget att, med hjälp av Jordans anteckningar, avsluta serien och jag tycker att han gjort ett väldigt bra jobb.

RobertJordan

 

Kanske beror det på att den avslutande delen, A memory of light, inte kommer att ges ut förrän i november 2012 (vissa källor hävdar att den kommer i mars vilket jag naturligtvis hoppas på). Jag ville helt enkelt inte att boken skulle ta slut då jag visste att jag var tvungen att vänta i evigheter (känns det som just nu i alla fall efter cliff-hangern i det sista kapitlet) på sista boken.

Jag har läst Robert Jordans serie, Wheel of Time/Sagan om Drakens Återkomst, under de senaste tio åren och det har varit en fascinerande resa in i en värld som gradvis har växt fram i och med att huvudpersonerna har rest och utvecklats. Vissa av böckerna har varit lite sega, men nu, i slutet av serien, så kan jag uppskatta hur de gick på djupet. Det känns som om det behövdes för att visa hur bred och invecklad den här historien är. Jordan har verkligen byggt upp sitt eget universum med en mängd huvudpersoner, länder, språk, traditioner, politiska intriger och så vidare. Allt är väldigt komplext. Jag tycker att det är underbart!

Om ni vill köpa boken så kan ni göra det här och här.

Då Universal Pictures har köpt filmrättigheterna så verkar det som om den första boken, The Eye of the World (Farornas väg och Tidens hjul på svenska), kommer att ombearbetas till film och de planerar att göra minst tre filmer! Enligt IMDb kan den komma 2013!

Mitt betyg: 4/5

4 Replies to “Towers of Midnight”

 1. Filmatisering av WoT vore fantastiskt! Vet du något mer om detta?

  Gilla

 2. Jag har kollat runt lite på nätet, men kunde inte hitta någon ny information. Än så länge verkar projektet bara vara på planeringsstadiet. Men snart släpps ju A Memory of Light!

  Gilla

 3. Ah, då får vi se vad som händer. Jag hoppas dom gör ett seriöst försök!
  Ja jag ser verkligen fram emot 2013! Läser Towers of Midnight och har ca 100 sidor kvar, som jag försöker göra så långa som möjligt; den är så spännande så det är svårt att lägga den ifrån sig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s