Äta djur

But compassion is a muscle that gets stronger with use, and the regular exercise of choosing kindness over cruelty would change us. […]…it’s hard to deny that our day-to-day choices shape the world.

Jag har hunnit läsa ut Eating animals av Jonathan Safran Foer (finns att köpa här och här). Den tar upp hur djuren som äts i världen har det (kor, grisar, fåglar och fiskar) och även om den utgår från förhållandena i USA så är den av vikt att läsa – oavsett vad man har för matvanor. För, precis som Foer skriver i boken, att inte välja är också ett val. Att välja att inte veta, att gömma sig bakom vad man tror stämmer eller att blunda för verkligheten och leva i en bregott-reklamvärld är också ett val.

Factory farming är den industrialiserade varianten av en bondgård och det är själva förutsättningen för att snabbt kunna producera stora mängder billigt kött.

Det är en stor anläggning där många tusen djur lever (eller borde jag skriva ”förvaras”?) på mycket små ytor.Detta innebär att djuren drabbas av sjukdomar (av den anledningen är antibiotika standard i djurens foder – vilket förklarar varför antibiotikaresistensen sprider sig över världen. Det leder också till utvecklingen av nya sjukdomar som förs över från djur till människa, som svin- och fågelinfluensan) och stressas (vilket leder till kannibalism och andra beteendestörningar). Miljön är helt onaturlig, innebär ett ständigt lidande och att djuren inte kan leva ut sitt naturliga beteende. Djuren själva är inte naturliga utan genetiskt manipulerade för att ge så mycket kött som möjligt. Det kan innebära att de växer så snabbt att benen inte kan bära deras vikt samt att de ofta är sterila (inte för att de får reproducera sig naturligt ändå – allt sånt sker genom insemination).

Den här typen av gårdar innebär också en katastrof för miljön då de enorma mängderna avföring från djuren läcker ut i grundvattnet.

Boken tar även upp slakten, både små- och storskalig, och vad den innebär för djuren (kor som flås och styckas levande, hönor som skållas levande – förekommer förmodligen här i sverige också då det ska gå fort).

Författaren tar även upp personliga exempel om att äta djur och låter både företrädare för köttindustrin och djurrättsrörelsen få berätta om sina tankar och erfarenheter.Men boken inehåller inte bara fakta utan även mycket filosofiska funderingar kring köttätande och hur djuren behandlas.

Jag uppskattade speciellt kapitlet som handlade om vår relation till hundar och varför vi inte äter dem samt kapitlet om thanksgivingkalkonen (det fick mig att tänka på julskinkan som är den svenska motsvarigheten).

Däremot saknade jag ett kapitel om djuren inom mjölkindustrin. Fokus låg på köttätande, men mjölk- och köttindustrin går ju hand i hand. Vill man förhindra att djur lider för ens skull så blir det tämligen uddlöst om man inte skippar mjölkprodukterna också. Eller äggen.Men om man bara köper svenskt kött då? För här i Sverige har väl djuren det bra?

Mitt betyg: 3,5/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s