Besläktade själar

Jag älskar verkligen böcker vars målgrupp är boknördar och det här är en sådan bok. Besläktade själar är en antologi där vanligt folk skrivit om sina upplevelser av att läsa Anne på Grönkulla och hur denna bok har påverkat deras liv. Titeln kommer från det uttrycket kindred spirits vilket Anne kallade sina själsfränder.

Redaktör är Åsa Warnqvist som skrivit en av mig mycket uppskattad biografi om Lucy Maud Montgomery i början av boken. Det finns även en reseskildring i författarinnans fotspår som låter en se både Montgomerys olika hem, men även de platser som inspirerade henne, som Prince Edwards Island där hennes böcker utspelades. Boken finns att köpa här och här.

Det är verkligen underbart att en bokkaraktär kan förena så många människor, och inte bara i Sverige utan världen över, och sprida så mycket glädje och tröst! Eftersom boken kom ut på svenska redan 1909 så är de som berättar i varierande åldrar, födda från 10-talet till 90-talet. Varenda bidrag ger en inblick i deras liv och den tid då de växte upp. Det är fascinerande hur mycket som har förändrats och genom alla dessa år har Anne, med ett -e, varit en trogen följeslagare.

AnneMontgomeryTvCollage

Jag tyckte att den här boken var jättemysig läsning då jag också älskar Anne och det gav mig lust att läsa om hela serien igen (och att läsa böckerna om Emily som jag aldrig läst).
Det var extra roligt att det var bilder på alla de olika svenska utgåvorna i boken och jag blev förvånad över att jag kände igen så många.

Jag har fortfarande kvar mitt tummade och gulnade pocketexemplar av Anne på Grönkulla som jag fick som liten. Under min barndom var Anne, Avonlea och alla dess invånare en trygg värld att återkomma till där kärlek och förnuft regerade i perfekt balans.

Anne var inte perfekt, utan någon som man kunde identifiera sig med. Samtidigt var hon drömmande, smart, poetisk och gick sina egna vägar vilket gjorde henne till en förebild. Jag missade aldrig när serien fån 1986 visades på teve och följde varje avsnitt av Vägen till Avonlea med stor glädje. Nu finns båda utgivna på DVD.

Mitt betyg: 3/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s