Gå ner i vikt med mindfulness

För ett tag sedan skrev jag om Thich Nhat Hanhs bok Gå ner i vikt med mindfulness: finn din inre balans. Han har skrivit den tillsammans med Lilian Cheung som undervisar i näringslära vid Harvard School of Public Health. Då misstänkte jag att den var bra och jag hade rätt! Trots att jag inte är överviktig utan har andra bekymmer med maten, så hade jag stor behållning av den då jag upplever att äta mindfult innebär en ökad medvetenhet och kontroll även när man har tendensen att tröstäta. I boken tar man bland annat upp om hur vår så kallade vaneenergi gör så att vi upprepar våra negativa vanor mot vår vilja och vårt bättre vetande vilket jag, och säkert många andra, kan känna igen sig i.

Boken är uppdelad i tre delar: viktkontroll ur ett buddhistiskt perspektiv, handlingsplaner för ett liv i mindfulness samt individuell och kollektiv strävan. Boken ger en introduktion till vad mindfulness är så det gör inget om det är ett okänt begrepp för dig och man behöver definitivt inte vara buddhist för att ha behållning av läsningen (men det kan göra en mer välvilligt inställd till den religionen när man läser om Thich Nhat Hanhs kärleksfulla och glädjefyllda syn på livet och oss människor).

Man får lära sig att äta och röra sig mindfult, men även att få större kontakt med sin kropp, sina känslor, sitt sinne och dess objekt. Den hjälper en att identifiera orsakerna bakom ens problem med mat och vikt så att man förstår varför man beter sig som man gör samt hur man ska gå till väga för att lösa upp sina inre knutar så att man kan göra andra val.
Den innehåller även olika typer av övningar för att utveckla mindfulness och de kan användas för alla olika bekymmer som man kan ha, inte bara viktproblem, samt ett antal mindfulnessmeditationer. Det tas även upp de konsekvenser som det tanklösa ätandet har på vår miljö och på djuren.

Svenska Dagbladet har skrivit om boken, intervjuat Lilian Cheung och länkar till intressanta föreläsningar med mera med författarna.

Mitt betyg: 3/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s