3 = Bra, 9-12 år

Emily

 Jag blev sugen på att läsa den här serien, där den första boken av tre har titeln Emily, när jag läste hur andra lovordade den i boken Besläktade själar. Och jag blev inte besviken utan blev tvärtom oerhört förtjust i huvudpersonen Emily som påminner så mycket om Anne på Grönkulla. Hon är en elvaåring full av fantasi och egen vilja som i början av boken förlorar sin kärleksfulle far och blir tvungen att flytta till sina okända släktingar på gården Månvik.

MontgomeryEmilyFörst tyckte jag att beskrivningen av de vuxna och deras beteende mot den lilla sörjande flickan var så hemsk att den bara måste vara en överdrift. Inte kan väl människor ha varit så kalla, fördömande och auktoritära mot barn? Och speciellt inte mot en liten stackare som precis blivit föräldralös?

Men det rimmar illa med L. M. Montgomerys talang som författare att hennes karaktärer skulle vara så förvridna. Förmodligen betedde sig vuxna så mot barn förr, körde med dem och kritiserade dem skoningslöst utan en tanke på deras känslor eller åsikter. Barn skulle synas, men inte höras, eller hur, och formen var viktigare än innehållet. Och visst kan man se spår av det i vissa uppfostringsstilar än idag.

Men åter till boken. Det är ju visserligen en barn/ungdomsbok, men precis som så många andra välskrivna barnböcker (Narnia-serien, Astrid Lindgrens böcker, Harry Potter, Nalle Puh, Unga kvinnor med mera) är den ett nöje att läsa även för vuxna. Och jag ser fram emot att läsa de två andra böckerna om Emily.

Böckerna om Emily finns som teveserie med fyra säsonger från slutet av 90-talet och har fått ett bra betyg på IMDb. Troligtvis är den i samma stil och lika mysig som serien om Anne på Grönkulla och Vägen till Avonlea. Den har också animerats.

Mitt betyg: 3/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s