4 = Mycket bra, Fantasy, Ljud & bild

Kungarnas krig

Kungarnas krig är den andra delen i George R. R. Martins ännu oavslutade Sagan om is och eld och den var faktiskt ännu bättre än den första delen! Intrigerna fördjupades, handlingen fortskred och man fick fortsätta följa de personer som man lärde känna i den första boken samt en del nya. För det bästa av allt är att Martin inte verkar vara rädd för att byta ut huvudpersonerna genom att introducera nya spännande karaktärer och ta livet av andra. Det sistnämnda är dock inte alltid lika muntert, men det blir i allafall aldrig förutsägbart.

Jag upptäckte plötsligt att jag kände sympatier för samtliga karaktärer, oavsett vilken sida de befann sig i stridigheterna om tronen, och att jag ville att det skulle gå väl för dem alla. Det, tillsammans med att det hände saker hela tiden, både oväntade och väntade, gjorde att jag sträckläste boken.

Serien har, precis som så mycken annan fantasy, kritiserats för att ha väldigt stereotypa könsroller där kvinnorna är inaktiva prydnader medan männen tar besluten. De krigar medan kvinnorna/flickorna gifts bort som marionetter. Men om allt i en fantasyvärld skulle vara tillrättalagt och politiskt korrekt, både vad gäller demokrati och könsfrågor, så skulle mycket av intrigen försvinna. Martin skildrar kvinnors villkor så som de verkligen var här (och fortfarande är i många delar av världen), inte så som vi alla önskar att det borde vara.

Dessutom är flera av huvudpersonerna kvinnor och jag uppfattar dem som starka, modiga, kloka och inte alls som inaktiva statister i bakgrunden av berättelsen. De driver hela tiden handlingen framåt genom att gå sin egen väg och framstår som utmärkt goda föredömen som alla gör det bästa utifrån sina individuella förutsättningar. Jag uppfattar dem som allt annat än inaktiva. En del av spänningen är ju att se hur de handskas med och eventuellt överskrider samhällets barriärer.
Sedan kan man inte låta bli att bli illa berörd av att kvinnor våldtas i boken, men den skildrar krig och detta är tyvärr krigets verklighet för kvinnor. Litteraturen har bara inspirerats av verkligheten.

Mitt betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s