Eva Braun – kvinnan som älskade Hitler

Eva Braun – kvinnan som älskade Hitler var en intressant bok om en kvinna som jag inte visste något om, men som det finns massor av myter om. Titeln sätter verkligen fokus på precis det som man förundrar sig över: hur kunde hon älska den mannen? Och det är precis det som jag sökte svar på i boken. Vem var hon och varför lierade hon sig med Hitler? Var hon en opolitisk naiv ung kvinna eller delade hon Hitlers åsikter? Visade han en annan sida privat?

Det märktes att författaren, Heike B Görtemaker; är historiker för texten blev stundtals lite torr och mättad på fakta. Men hon redogör tydligt för olika teorier om olika händelser i Brauns liv samt vilken eller vilka som är mest trolig. Ett stort problem är att det saknas tillförlitliga data då hennes liv med Hitler var inofficiellt och att allt som sagts av de som kände henne efter kriget måste tolkas genom berättarens önskan att föminska sin egen vetskap om och inblandning i regimens politik.

Det var mycket intressant att läsa hennes klarsynta analys av nazitysklands kvinnosyn och det politiska engagemanget hos de kvinnor som var gifta med Hitlers medarbetare. I efterhand har de alltid förklarat sig som omedvetna om vad som skedde, och därmed fria från skuld men Görtemaker visade att de inte var offer. De var övertygade om att nationalsocialismens ideologi var riktig och att det som skedde var rätt. De var måna om att behålla sin närhet till Hitler och att på så sätt få både makt och status. De var medbrottslingar oavsett vad hävdat i efterhand.

Men efter att ha läst den här boken så är jag fortfarande inte så mycket kunnigare om vem Eva Braun verkligen var som person. Hennes barndom och ungdomstid fick man inte veta så mycket om, vilket kändes fattigt. Däremot har min kunskap om Hitler, människorna runt omkring honom och deras motiv för att befinna sig i hans närhet ökat.

Mitt betyg: 2/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s