Läskiga sagor

Ibland när jag läser sagor för mina barn så blir jag tvungen att hoppa över vissa ord eller händelser eller hitta på andra alternativ. Och de sagor jag syftar på är de klassiker som jag själv läste som liten, men som man som vuxen ser på med lite andra ögon. Man ser att en del av de värderingar som förmedlas är föråldrade och fördomsfulla och man vill inte fylls sina barn med sånt.

Ikväll när jag skulle läsa nylånade Nicke Nyfiken, som gavs ut första gången 1941, så blev jag tvungen att avbryta efter några sidor. För Lilla Vännen älskar Nicke och favoritleken är att själv låtsas vara Nicke, medan jag får rollen som Mannen med den gula hatten. Gula hatten representerar för mitt barn en omtänksam och snäll person som tar hand om sin apkompis. Därför kunde jag inte läsa om hur mannen med den gula hatten utnyttjar Nicke nyfikenhet för att stoppa ner honom i en säck och ta honom bort från det afrika där han var mycket lycklig. Det gick bara inte.

Den senaste tiden har Tintin diskuterats efter att Kulturhuset i Stockholm under en kort tid tog bort dessa seriealbum från sitt ungdomsbibliotek. Det har även talats om Stina Wirséns sagoboksfigur Lilla Hjärtat som sägs vara en så kallad blackface-skapelse. Så det kanske ligger i tiden att jag reagerar så här, men en del böcker är helt enkelt för mossiga.

Och även om det börjar bli en ökad medvetenhet kring människosynen i barnböcker så är fortfarande synen på djur helt förskräcklig. Faktaböcker om djur som riktar sig till barn beskriver lantbruksdjuren som några slags maskiner som finns till för vår skull samtidigt som de censurerar bort de magstarka detaljerna. För att inte tala om Nicke Nyfiken på cirkus där alla djuren ler i sina små vagnar. Det är inte en bild som jag vill förmedla till mina barn.

2 thoughts on “Läskiga sagor

  1. Hade inte tänkt på det där med Nicke Nyfiken (kanske för att jag inte läst böckerna på sisådär 25 år), men du har ju helt rätt. Bra att du reagerade på detta, och inte berättade om hur det gick till när Nicke och Mannen med den gula hatten träffade varandra.

    Gilla

  2. Det hela var så sjukt! Det stod att Nicke var så lycklig i afrika och sen kom Gula hatten och fick syn på honom. Han fick impulsen att ta med sig Nicke hem. Det kändes inte som om det var en gullig bok för barn utan bara oerhört tanklöst. Fattar inte hur författaren resonerade. På ett plan kan man se det som propaganda för att om man låter sig lickas med av en främling så blir ens liv bättre och mer spännande. Inte heller det som jag vill förmedla till mina barn.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s