Fantasy, Klassiker

Favoritböcker!

Om ni vill läsa något riktigt roligt, spännande och smart så ska ni leta reda på Jasper Ffordes böcker som passar extra bra för alla oss boknördar.

Två finns utgivna på svenska: Var är Jane Eyre? och Uppslukad: En fängslande historia om Torsdag Nesta.
Jag har varit i kontakt med Leopard Förlag som gett ut Fforde, men de har i nuläget inga titlar planerade för utgivning. Så om man vill läsa mer om Torsdag så får man läsa dem på engelska (The well of lost plots, Something rotten, First among sequels, One of our Thursdays is missing och The woman who died a lot). Han har dessutom skrivit fyra andra serier och blev refuserad 76 (!!) gånger med tidigare verk innan han fick Var är Jane Eyre? utgiven 2001. Tur för oss att han aldrig gav upp!

Serien om Tordag Nesta utspelar sig år 1985 i ett parallellt universum där Krimkriget (pågick i verkligheten 1853-1856 och gjorde sjuksköterskan Florence Nightingale känd som Damen med lampan) har varat i över ett århundrade, dronter existerar och diskussioner om vem som egentligen skrev Shakespeares pjäser kan leda till både gängkrig och mord.

jurisfictionFfordeTorsdag är inte bara krigsveteran och tuff litteraturpolis utan hon har även den ovanliga förmågan att kunna förflytta sig in i böckernas värld och är därför sedan barndomen bekant med Mister Rochester från Charlotte Brontës Jane Eyre (ett mästerverk vars fantastiska språk är halva nöjet – lättlästa versioner och kortversionerna som man läste på engelska i skolan går alltså bort). När Jane kidnappas från sin bok så är hon snart skurken på spåren. Torsdags underbara, och underliga, familj bidrar både till böckernas spänning och komiska värde och författaren har fyllt böckerna med en mängd roliga detaljer. Läs dem gärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s