3 = Bra, Historia, Historiska romaner

Den röda drottningen

 Margaret Beauforts högsta önskan är ett liv i kloster och drömmer om att bli som sin idol Jean D’Arc. Hon bara väntar på att någon ska se hur speciell hon egentligen är, men eftersom hon har kungligt blod i ådrorna är det hennes plikt att gifta sig och föda en manlig arvinge åt ätten Lancaster. Hon är tolv år när hon gifts bort med en man som är mer än dubbelts så gammal. När hon är tretton är hon mor till en son och änka, men gifts snart bort igen. Hon har inget värde utom som livmoder och tvingas inse att hon som kvinna aldrig kan vara något annat än en mans ägodel. Man får följa hennes utveckling från naivt barn till en kvinna som formats och slipats av sina erfarenheter.
Det är en fascinerande skildring av en intressant tid i Englands historia som stundtals gjorde mig både arg och ledsen (och sorgsen när jag tänkte på att i många delar av världen har kvinnor fortfarande ingen möjlighet att styra över sitt eget liv).

Philippa Gregory är en av mina favoritförfattare och jag har läst alla böcker av henne som jag kommit över (förutom Förbjudet som handlar om slavhandeln. Den hjärtlöshet och grymhet som slavarna behandlades med blev för mycket för mig så jag klarade inte av att läsa ut den). Hon gjorde mig inte besviken denna gången heller. Gregory är sannerligen en mästarinna på att skriva spännande historiska romaner för hon har förmågan att göra både tidsperioden och personerna levande. Jag läste boken på engelska och Gregorys språk är både vackert och lättillgängligt.

Den röda drottningen är den andra, fristående delen i triologin Rosornas krig. Den första boken hette Den vita drottningen och handlar om Elizabeth Woodville. Även den var väldigt bra. Många av karaktärerna finns med i båda böckerna och Gregory beskriver dem väldigt skickligt ur de olika perspektiv som huvudpersonen i den respektive boken har. Det ger en ökad förståelse för de beslut som de tog relaterat till den svåra tid som de levde under.
I mars nästa år så ges Den blå hertiginnan ut som är den sista boken i serien.

Mitt betyg: 3/5

3 reaktioner till “Den röda drottningen”

  1. Pingback: Philippa Gregory |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s