4 = Mycket bra, Psykisk ohälsa, Skönlitteratur

Hemligheten på Mercy Close

Efter Marian Keyes förra bok (Oväntat besök på Star Street) så tappade hon ganska mycket av den stjärnglans som hon haft för mig. Jag har verkligen älskat alla hennes böcker och blev därför grymt besviken då den var så pinsamt dålig att jag skummade mig igenom stora delar av den.

Men när jag förstod att denna roman handlade om en av systrarna Walsh (Helen, den yngsta) så kände jag förväntningarna stiga igen. I de böcker som handlar om de andra Walsh-systrarna så beskrivs Helen som en egoistisk, oorganiserad och hopplös varelse som dessutom ofta är riktigt elak. Men redan på de första sidorna anar man att hon faktiskt är väldigt vettig bakom sin oborstade yta.

Helen arbetar som privatdetektiv, men i sviterna av börskraschen så har uppdragen sinat och hon tvingas ta ett jobb för sitt ex som är manager för pojkbandet Laddz. De ska genomföra flera återföreningskonserter om en vecka när den ena medlemmen försvinner spårlöst och Helen får i uppdrag att leta reda på honom. Samtidigt blir hon vräkt från sin älskade lägenhet och sjunker allt djupare ned i ännu en depression.

Det låter naturligtvis alldeles ovanligt tungt, men en av Marian Keyes stora styrkor är hennes förmåga att ta sig an svåra ämnen på ett sätt som är både gripande och faktiskt riktigt, riktigt roligt. I Hemligheten på Mercy Close lyckas hon återigen med detta och jag tyckte att boken var väldigt bra och stundtals även spännande.

Personligen uppskattade jag verkligen att hon ett flertal gånger betonade att psykiska sjukdomar inte är annorlunda än fysiska sjukdomar. 50% av alla människor drabbas ju någon gång under livet av en depression och att dö på grund av självmord är vanligare än att dö i trafiken. Ändå pratar vi sällan eller aldrig om detta. Helens uppdelning över hur folk i hennes omgivning reagerade på hennes depressioner var både tänkvärd och tragisk. Alla hade så fullt upp sina egna rädslor och fördomar att väldigt få av dem lyckades vara ett stöd för henne. Jag hoppas att denna boken gör så att kunskapen om psykiska sjukdom ökar så att vi vågar finnas där för våra nära och kära.

Mitt betyg: 4/5

En reaktion till “Hemligheten på Mercy Close”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s