Badskumt

Badskumt: gifterna som gör dig ren fräsch och snygg av Katarina Johansson var en mycket intressant bok som alla borde läsa, speciellt om man är eller tänker bli gravid eller om man besväras av allergier. Den är skriven på ett lättsamt sätt och förklarar detta krångliga ämne på ett bra så man behöver inte ha några förkunskaper inom eller vara duktig på kemi för att hänga med. Genomgående i boken är omsorgen om miljön och vår hälsa, men även om djuren som kemikalierna testas på.

Lagstiftningen kring de här kemikalierna är minst sagt underlig. Vissa kan vara förbjudna att använda i färg för att det var giftigt och skadligt för miljön, men det är helt ok att använda samma kemikalie i schampo och smink. Hur konstigt är inte det? För att inte tala om de multinationella företagens hotfulla stil mot mindre konkurrenter (läs om Marlene på sidan 20 och hur Sverker Olofsson på Plus ovetande gick i storföretagens ledband). Mycket är riktigt skrämmande som hur kemikalierna som modern använder i form av till exempel hårspray och smink påverkar fostret i magen. Eller hur tester visat hur bebisars urin är fulla med ftalater.

Mitt under läsningen av den här boken gjorde jag en utrensning i badrumsskåpen och allt som innehöll SLS åkte ut. Vi hade förärats med ett antal olika badskumsförpackningar som alla innehöll denna skummande kemikalie som torkar ut huden och kan orsaka inflammationer. Inte så bra i en familj där tre av fyra besväras av eksem.
Och jag som varit så förtjust i Lushs produkter som verkat så naturliga och dessutom varit djurvänliga insåg efter en genomläsing av produkternas innehållsförteckningar att de inte var så bra för miljön. Det ska ju vara snällt för de minsta djuren också, de vattenlevande små organismerna som får simma runt i (iallafall en kort stund innan de dör av det) de kemikalier som våra reningsverk inte rår på.
Det blir lite mer komplicerat, i alla fall i början innan man hittar alternativ, men kanske är det så att vi faktiskt inte behöver alla dessa olika produkter som vi tror vara nödvändiga och till och med en rättighet.

Här finns en intervju med Katarina och här hittar du hennes blogg.

Mitt betyg: 3/5

2 thoughts on “Badskumt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s