Bomull – En solkig historia

Gunilla Ander startade sin utredning av bomullsindustrin med en enkel fråga: varifrån kommer bomullen i den här t-shirten? På jakt efter svaret reser hon världen runt och möter en bransch med åtskilligt på sitt samvete, vilket hon redovosar i boken Bomull – En solkig historia.

Odlingen av bomull orsakar miljöförstöring då bekämpningsmedel och konstgödsel används. Det är en törstig planta vilket leder till överanvändning av vatten (t ex så leddes Aralsjöns tillflöden om för att konstbevattna bomullsfälten vilket torrlade sjön). Bomullen är även ansvarig för jorderosion och ökenspridning relaterat till torka på grund av klimatförändringar.

Boken lär oss bomullsindustrin hela historia som är tätt sammanvävd med industrialiseringen, kolonialismen och slaveriet. I många länder skördas bomullen genom tvångskommenderat barnarbete (som bilden från Uzbekistan till höger visar). Man förstår sambandet mellan de fattiga ländernas svårigheter att hävda sig internationellt (när de rika länderna kan dumpa sina priser tack vare statligt stöd) som leder till att landsbygden avfolkas med arbetslöshet i städerna som följd, vilket i sin tur leder till fattigdom, frustration, båtflyktingar och i slutändan bidrar till olika sorters våld som inbördeskrig och terrorism. Internationell handel är sannerligen en svårtolkad härva och jag trodde aldrig att läsning om handelsavtal skulle vara så spännande läsning!

Vi får även stifta bekantskap med bomullsodlare i Benin, USA och Mali, människorättsaktivister i Uzbekistan och bondeledare i Burkina Faso. Fascinerande personer med stor kunskap vars liv är helt annorlunda från mitt. Men ändå är vi sammanlänkade av bomullen. Det känns som om man får en helhetsbild av denna komplicerade industri; från förr till nu samt ett globalt perspektiv.

Jag har ibland frågat mig: hur kan de här kläderna vara så billiga? Är priset rimligt med tanke på allt arbete, alla resurser och all frakt? Vem har sytt dem och var? Vad hade de för arbetsmiljö och vad fick de betalt? Men jag har aldrig tänkt på vem som odlat bomullen och under vilka förhållanden det gjordes. Jag har i min okunskap tänkt på bomull som en ren naturprodukt.

Jag vill inte handla billigt på bekostnad av andras lidande, fattigdom och ohälsa. Eller på bekostnad av miljön. Jag är så tacksam över att kunniga personer skriver sådana här böcker så att man som enskild konsument får tillgång till information. Tyvärr är den inte lätt att hitta, men ekologisk och rättvisemärkt bomull innebär stor skillnad för både odlarna och miljön så den ska jag försöka välja i fortsättningen.

Mitt betyg: 3/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s