The legacy of Luna

Go look into a child´s eye, and know that the simplest sacrifices you make today can be the greatest gift for their future.

Julia Butterfly Hill var 23 år när hon klättrade upp i det ungefär 1500 år gamla redwoodträdet som miljöaktivisterna kallade Luna. Det var ett försök att rädda det, och skogen runt omkring, från avverkning och öka folks medvetenhet om hur kalhuggning påverkar miljön (lerras, hot mot djurlivet och utrotningshotande arter, miljöfarliga ämnen läcker ned i grundvattnet då företagen smetar dem på stubbar för att träden inte ska växa igen utan dö). Tanken var att hon skulle bli avbytt efter tre veckor, men Julia valde att stanna kvar bland Lunas grenar i nästan två år. The Legacy of Luna är hennes redogörelse för den tiden.

Hennes hem bestod av en plattform på 1,8 x 2,4 m som låg 55 meter upp och för att ta sig dit klättrade man på ett rep. Det enda skydd som fanns var en presenning och en sovsäck. Julia beskriver det enkla dagliga livet, sin andliga upplevelse av att vara i direkt kontakt med naturen samt sina tankar och övertygelser på ett vackert, poetiskt sätt. Jag fullkomligt älskade den här boken!

Julia upplevde stormar, iskalla regn, trakasserier från skogsarbetare och anställda vakter från Pacific Lumber Company (som hot om att spränga Luna eller klättra upp i trädet och tvinga ner henne, försök att svälta ut henne, hot om att misshandla och våldta henne när hon kom ner) och att helikoptrar kretsade farligt nära för att skrämma henne. Men trots allt det svåra och den dagliga rädslan så tog aldrig ilska eller missmod över utan istället fördjupades ständigt hennes medkänsla och kärlek i samma takt som övertygelsen blev allt starkare. Boken innehåller även foton på Julia i Luna samt dikter och teckningar från tiden i trädet.

Julia är vegan och arbetar idag som föreläsare och författare. Hon vill inspirera alla att engagera sig och betonar att varje enskild person är viktig och kan göra skillnad.

Mitt betyg: 4/5

2 thoughts on “The legacy of Luna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s