Sluta hetsäta!

Heléne Glant har skrivit Sluta hetsäta! med undertiteln ”Handbok för dig som vågar försöka själv”. Det är en riktigt bra självhjälpsbok med väl genomtänkta veckouppdrag som vägleder den drabbade i hur man ska bära sig åt för att normalisera sitt ätande och få bukt med hetsätningsproblematik.
Varje kapitel innehåller det som man ska inrikta sig på den kommande veckan och allt eftersom man läser ökar både svårighetsgraden och insikten i hur man själv förhåller sig till mat, ätande och känslor. Dessutom innehåller boken mycket kunskap om vad hetsätning egentligen är vilket hjälper till att definiera och avgränsa det stora kaos som denna sjukdom är.14084-atstorning_MentalIllness

Den är ett bra komplement till professionell hjälp, men fungerar även om man arbetar ensam med sina problem. Om inte annat så inger den hopp om att det som kan kännas hopplöst och ogreppbart går att få bukt med.
Den finns som e-bok, men med tanke på att den första utgåvan kom redan 1993 så är det stor chans att den finns inköpt på ditt bibliotek.
Författaren har bland annat även skrivit Sluta svälta!, en bok som jag inte har läst, men som riktar sig till dig som kämpar mot anorexi. Hon har även skrivit böcker om ätstörningar för anhöriga, vänner och skolpersonal.

Jag kan inte låta bli att undra när det ska komma böcker/behandlingsstrategier riktade till de som har ätstörning UNS (ospecifierad typ som vare sig är typisk anorexi eller bulimi). Läste någonstans att ungefär 70% av alla som har en ätstörning har denna sort. Frågan är om de får hjälp i dessa tider av indragna resurser eller de sållas bort då deras problem inte är så pass allvarliga att de är livshotande. Problemen förstör ju bara all livskvalité…

Mitt betyg: 3/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s