Kvinnokraft!

Så här på internationella kvinnodagen så tänkte jag tipsa om några böcker där kvinnor och deras prestationer är i centrum. Egentligen är det ganska tragiskt att sådana här böcker ens behövs, men i alla tider har kvinnor osynliggjorts. Det är bara att plocka fram vilken historiebok som helst så ser man att det till 99% handlar om män. Så här kommer tre böcker som utgör lite motvikt.

Catharina Ingelman-Sundberg har skrivit ett flertal historiska romaner, men i Forntida kvinnor redogör hon för den skandinaviska kvinnans historia från jägarstenåldern till tidig medeltid. Hon skriver om kvinnans ställning, kvinnliga härskare, de kvinnor som var yrkesverksamma, trälkvinnorna och mycket annat på ett lättsamt sätt och det är riktigt intressant.

Kvinnor som älskar böcker för mycket är skriven av Brenda Knight och är en alldeles förtjusande sammanställning av kvinnliga författare, poeter och bokälskare genom tiderna. Man får lära sig lite om deras liv och verk och den enda nackdelen är att man blir sugen på att läsa var och varannan bok som omnämns. Så många bra böcker och så lite tid…

I Arvet efter Hypatia av Margret Alic får man möjlighet att läsa om alla de kvinnor som arbetat och forskat inom naturvetenskaperna. Det är faktiskt riktigt imponerande med tanke på att kvinnor inte haft tillgång till universitetsutbildning förrän ungefär 1920-talet. Boken börjar i forntiden och sträcker sig fram till slutet av 1800-talet och presenterar flera mer eller mindre kända kvinnliga forskare.
Och om du är nyfiken på Hypatia kan jag rekommendera filmen Agora från 2009 som är jättebra.

Tyvärr så tycks samtliga av dessa titlar vara slut hos förlagen (den sistnämnda finns tillgänglig på engelska), men du kanske kan hitta den på ditt bibliotek eller på ett antikvariat.

Mitt betyg på samtliga: 4/5

One thought on “Kvinnokraft!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s