Utvärdering av Kindle Paperwhite

Nu har jag haft min Kindle Paperwhite i snart ett dygn (och leveransen från Dustin gick ju chockerande snabbt – mindre än ett dygn!). Jag har testat, läst och lekt med den och jag är mycket nöjd med mitt köp! Jag är inte alls förvånad över att den har fått så fina resultat i flera produkttester.

Den är liten och lätt att ha i handen. Jag har nog normalstora händer (medium i sjukhushandskar) och det innebär ingen ansträngning för mig att hålla den i en hand. Själva höljet är av ett material som känns behagligt när man håller länge i den och det är inte halt. Den blir aldrig varm som en bärbar dator. Den är också väldigt lätt, lättare än en pocketbok.
Att läsa sittande, liggande (på rygg, magen eller sidan) är inga problem. Jag har även testat den i olika belysning, allt från starkt solsken till totalt mörker, och oavsett vilket så går det bra att läsa utan att det känns ansträngande för ögonen. Skärmen är lite matt, vilket ger en pappersliknande känsla av boksidan.

När man först slår på den så hamnar man direkt in i ett kort introduktionsprogram, vilket jag uppskattade. Där lärde man sig det viktigaste så att man kunde sätta igång och läsa. Sedan finns manualen tillgänglig så man kan fördjupa sig ytterligare om man vill. Man kan inte välja svenska som språk så jag valde engelska (US) och då ingår två ordböcker. Om det är något ord som man vill slå upp så markerar man det bara med fingret och så kommer förklaringen genast.

Jag trodde att jag skulle störa mig på att det inte var färgskärm, men så har det inte blivit. Det känns som om det inte spelar någon större roll i sammanhanget. Däremot så blev jag glatt överraskad och förtjust i de snygga svart-vita skärmsläckarna som känns som en hyllning till skrivkonsten.

Jag har laddat ner flera gratisböcker (ja, det finns massor, framför allt klassiker) och har börjat läsa A tale of two cities av Charles Dickens. Efter att bara ha läst ungefär 15 minuter så hade jag vant mig vid detta nya läsformat och det kändes lika avslappnat som att ligga och läsa en papersbok.

Jag har även köpt två böcker som jag länge suktat efter och de kostade runt 50 kronor vardera. De laddades ner till min Kindle på mindre än en minut. Jag slapp betala för frakt och jag slapp vänta på leverans! Väldigt smidigt!

Jag har nu beställt ett skyddsfodral till min nya älskling så att den ska kunna hänga med i väskan utan att skadas. Jag beställde via Amazon uk. Själva fodralet kostade mer där än på den amerikanska sidan, men det blev ändå nästan hundra kronor billigare när man lade till frakten.

Det här med att konvertera lånade e-böcker från epub till kindle visade sig svårare än jag trodde på grund av DRM så jag måste nog konsultera min datakunnige make om detta.

2 Replies to “Utvärdering av Kindle Paperwhite”

  1. Vet du om det finns ordböcker på fler språk än Engelska i Kindlen? T.ex. Engelska-Franska, Engelska-Italienska?

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.