Fantasy, Historia, Historiska romaner, Lyrik, Personligt

Läsande småbarnsförälder

När jag fick barn fick jag höra att nu när jag var förälder så var det väl slut med läsandet (enligt vissa så innebar  det slutet på i stort sett allting. De hade fel, jag har bara lite mindre tid och ork att ägna åt mina intressen). Jag minns speciellt en sådan kommentar som på ett sätt gjorde mig ledsen (för den var så uppenbart skadeglad), men samtidigt så blev jag full i skratt. Det var när Stora Vännen var nyfödd och ammades för fullt och medan hen låg i min famn och åt så stöttade jag upp en av Karsten Alneas fantastiskt bra och massiva volymer om Europas historia mot knäna och läste minst lika njutningsfullt som babyn åt. Läsandet var definitivt något som jag hade tid för trots att jag blivit mamma.

Under perioder så har sömnen varit problematisk för de små. Jag minns när Stora Vännen vaknade och grät hela kvällarna ett tag och jag hade inte ro att börja göra något i väntan på att hen skulle vakna. Så jag blev sittande på golvet utanför barnets rum med en bok. Där satt jag, kväll efter kväll, och plöjde igenom Diana Gabaldons underbara Outlander-serie om Claire och Jaime (den åttonde boken, Written in my own hearts blood, kommer till hösten! Längtan!). Efter några veckor avtog sömnproblemen, men jag satt kvar, rotad i min nya vana att läsa hela kvällarna.

När Lilla Vännen hade vattenkoppor så hade hen svårt att somna och den oron höll i sig i flera veckor efter att hen blivit frisk. Det enda som kunde lugna var att jag var synlig i rummet och det kunde ta flera timmar innan sömnen infann sig.

Så jag satt på golvet och klappade hen lugnande genom sängens spjälor eller så låg jag på dubbelsängen i halvmörkret. Och hela tiden läste jag för att få tiden att gå. Det jag minns tydligast är Det öde landet av TS Eliot och en diktsamling av Charles Bukowski. Jag läste dem långsamt och med stort välbehag. De är mina favoriter sedan dess (Mr Eliot finns till och med på min boktatuering).

Så läslivet är definitivt inte över för att man blir förälder. Tvärtom så får man ju dessutom möjlighet att läsa en massa härliga barnböcker tillsammans med de små och föra läslusten vidare till nästa generation.

En reaktion till “Läsande småbarnsförälder”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s