Alla själars natt

Just because something seems impossible doesn´t make it untrue. 

DeborahHarknessHäxor, vampyrer och demoner fyller Deborah Harkness debutroman Alla själars natt (originaltitel: A Discovery of Witches) och de är en alldeles underbar bok.
Huvudpersonen Diana Bishop kommer från en anrik häxsläkt och det var hennes anmoder som var först med att brännas i häxförföljelserna i Salem i slutet av 1600-talet.

Men hon har tagit avstånd från sitt arv och använder ytterst sällan sina magiska krafter. Istället har hon inriktat sig på att bli erkänd i den akademiska världen genom att ägna sig åt forskning i vetenskapshistoria.

När hon undersöker handskrifter på anrika Bodleian Library i Oxford stöter hon på en förhäxad bok och blir plötsligt högvilt för andra övernaturliga väsen. För att klara sig måste hon konfronteras med och acceptera sin sanna natur.

Dessutom utvecklas, mot hennes vilja, en vänskap med vampyren Matthew trots att de övernaturligas lagar förbjuder det. Snart börjar vänskapen förvandlas till något djupare och det visar sig att hon misstagit sig helt på vilka som är vänner och vilka som är fiender.

WitchWomanMagicNatureDen här boken gillade jag skarpt då det dels märktes att den var skriven för vuxna läsare, men även för att författaren är intelligent och allmänbildad och tar för givet att hennes läsare är det. Blir alldeles till mig över hur hon diskret väver in Anne Rices Lestat i Matthews förflutna. Jag älskar sådana små diskreta detaljer som förhöjer läsupplevelsen. Mästerligt! Och Dianas barndomshem skulle jag gärna flytta in i!

Detta är den första delen i en planerad triologi och del två, Shadow of Night, kom sommaren 2012. När den kommer på svenska vet jag inte, men det blir inte Forum Förlag (som gav ut den första boken) som ger ut den. Deborah arbetar nu med den avslutande delen och vet inte när den är färdig.
Jag tycker att det är kul att hon lagt ut vilka låtar som inspirerat henne under skrivprocessen av Alla själars natt och Shadow of night. Sånt gillar jag.
Jag kan dessutom tillägga att Warner Brothers Pictures håller på att omarbeta den här boken till film. Spännande!

Mitt betyg: 4/5

 1. Älskar den här boken och tvåan är minst lika bra. Det är nog en av mina favoritböcker 🙂

  Gilla

  Svara

 2. Jag tänkte vänta med del två, men jag tror inte jag klarar det. Alla själars natt slutade ju med en sådan cliff-hanger att man bara måste få veta hur det går!

  Gilla

  Svara

 3. […] Alla själars natt av Deborah Harkness. Vet inte varför, men något i texten påminner mig om den. Måste tillägga, […]

  Gilla

  Svara

 4. […] of night av Deborah Harkness är uppföljaren till Alla själars natt och tar vid precis där den slutar. I den här boken reser Diana och Matthew bakåt i tiden, […]

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: