Mörkt motiv

När ämnet böcker kommer upp i samtal med nya bekantskaper och de förstår att jag gillar att läsa så kommer ofta frågan om jag läst den eller den deckaren. Och jag får svara nej för  jag läser inte deckare. Jag har aldrig läst något av vare sig Camilla Läckberg, GW Persson, Liza Marklund eller Henning Mankell. Jag har inte ens läst Stieg Larssons omtalade trilogi. Jag blir illamående när det blir ett CSI-likt gottande i äckliga detaljer, som om författaren ger allt för att vara värst.

Men jag gillar att se på Morden i Midsommer och Kommisarie Lewis så en småmysig, lite klurig deckare är mer min smak (jag älskade Joanne Harris Gentlemen och spelare, men så är jag svag för allt brittiskt också). En vän tipsade mig om att Louise Penny skriver den typen av böcker och att jag borde provläsa henne. Sagt och gjort.

Mörkt motiv handlar om den lilla byn Three Pines där den pensionerade skolfröken Jane hittas död i skogen. Inspektör Gamache och hans team kommer dit från Montreal för att undersöka vad som har hänt. Man misstänker först en jaktolycka, men inser sedan att så inte är fallet utan att det handlar om mord. Snart finns det flera misstänkta och man inser att byn kanske inte är så lugn som den verkar.

Penny berättar med ett originellt språk som levandegör personerna på ett sätt som ofta fick mig att le. Hon beskrev sina karaktärer med humor, men samtidigt kärleksfullt. Hon skriver i tredje person och på ett elegant sätt växlar författaren mellan olika personer i utredningsteamet samt ur befolkningen (samt även en och annan hund). Miljön är väldigt mysig och just blandningen av det franska och brittiska är väldigt tilltalande.
Detta var en deckare i min smak och jag kan definitivt tänka mig att läsa fler av Penny.  Kanske snart.

Mitt betyg: 3,5/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s