Frågor & svar, Historiska romaner, Skönlitteratur

Böcker som jag inte kunde lägga ned

En del böcker sträckläser man för att de är spännande och man vill veta hur de slutar.
Andra försätter en, av olika anledningar, i ett slags rus som gör att man bara vill krypa in i boken och bli en del av den. De sistnämnda är de böcker som blir favoriter och som man kommer ihåg för evigt. Det bildas ett band mellan en själv och texten man läst.

En sådan bok var Charles Bukowskis Factotum. En kompis hade tipsat mig om den, men jag var ytterst tveksam. Av någon anledning tog jag upp boken och sedan kunde jag verkligen inte lägga ned den. Den fångade mig totalt med sitt nakna språk samt de människor och miljöer som den beskriver.

Historikern av Elisabeth Kostova var likadan. Jag tyckte att den var genialisk på alla sätt eftersom den kändes så nyskapande och så var den lite lagom läskig på precis rätt sätt. Jag måste verkligen läsa om den någon gång. Snart.

Kate Moses bok Övervintring handlar om poeten Sylvia Plaths sista månader i livet och även om den består av författarens antaganden om vad som ledde fram till hennes självmord så är den otroligt vackert och poetiskt skriven. Helt underbar!
Att kapitlen är uppkallade efter de dikter som hon skrev då och som gavs ut i samlingen Ariel känns så där härligt boknördigt.

 

15 reaktioner till “Böcker som jag inte kunde lägga ned”

  1. Jag har inte läst Övervintring men har läst Sylvia Plaths dagböcker och kände likadant, det var en så vacker bok. Jag gillar Sylvia Plaths material, får kanske läsa Övervintring 🙂

    Gilla

  2. Historiken försökte jag läsa en gång, just för jag tänkte det var min typ av bok. Men jag fastnade inte alls för den. Jag vet inte varför. Upplägget är ju perfekt, men någonstans i början tappade jag tråden och hängde liksom aldrig mer med i handlingen. Kanske jag ska försöka igen någon gång, för den står i bokhyllan och tittar på mig ibland.

    Gilla

  3. Pingback: Sylvia Plath |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s