Nazisternas kvinnor

 Nazityskland är fascinerande, för mig och många andra. Det handlar inte enbart om den ultimata ondskan i form av beräknad och kallsinnig grymhet utan även om alla de som stod bredvid och antingen hejade på eller låtsades som ingenting. Alla de som inte smutsade ner sina händer, men som tjänade på grymheterna, på ett eller annat sätt.

Nazisternas kvinnor tjänade utan tvekan på regimens politik,  men många av dem hävdade efter krigsslutet att de inte alls sympatiserat med ideologin, att de varit ovetande om vad som skedde.

I den här boken granskar Anna Maria Sigmund åtta kvinnor som på olika sätt var tongivande under regimen och som stod Hitler nära. Det är ingen tvekan om att de beundrade och älskade honom. Hon redogör för deras liv före, under och efter Hitlertyskland med kort och kärnfulla biografier.

Det är skakande läsning som stundtals gjorde mig både arg och illamående. Som att Magda Goebbels hellre dödade sina sex yngsta barn än att låta dem leva vidare i en värld där nazismen förlorat. Det är helt ofattbart för mig.

Men det intressantaste var nog det första kapitlet som handlar om nazismens kvinnosyn. Den var riktigt chauvinistisk och det är helt obegripligt att kvinnor kunde hålla med om sånt när NSAP sa rent ut att det som kvinnorörelsen hade åstadkommit skulle raderas och den kvinnliga befolkningen skulle tillbaka till hemmen. Kvinnans uppgift var att föda ariska barn som sedan kunde  bli soldater och ta över världen (det fanns till och med planer på lagar som tvingade varje kvinna att föda fyra barn innan 35 års ålder och att män skulle få ha flera hustrur för att maximera befolkningsökningen).

Boken finns i pocket och det finns även en del två. Är inte så sugen på den just nu, men kanske framöver.

Mitt betyg: 3/5

Jag kan rekommendera dokumentären Att heta Göring (Hitler´s children var originaltiteln) som handlar om nazisternas barn och barnbarn (finns på UR play till den 30 juli i år). Den är oerhört gripande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s