De små ryttarna

För många är sommar och semester förenat med läsning. Det kan vara enda gången på hela året då man plockar upp en bok. När jag var liten hade mitt bibliotek lästävlingar för barn på sommarlovet. Om man läste tio böcker så fick man en bok i pris (helt oemotståndligt för en ung boknörd som jag). Det kanske är överflödigt att nämna att jag deltog varje år.
Det är underligt hur minnet av vissa böcker som man läste som barn finns kvar och är så tydliga. Man kan till och med förnimma känslan av trygghet och lata sommardagar när man tänker på dem. Jag minns bara en bok som jag läste i en sådan sommartävling och efter lite sökande på biblioteket har jag lyckats identifiera den.
Den hette De små ryttarna och är skriven av Margaretha Shemin, som till viss del har baserat boken på egna erfarenheter.

Den handlar om Johanna, en amerikansk flicka som under andra världskriget blir kvar hos sina farföräldrar när nazisterna ockuperar Holland. I staden finns ett kyrktorn med ett klockspel bestående av små ryttare som är stadens stolthet.
Men tyskarna vill smälta ner det för att använda metallen till ammunition.  Johanna bestämmer sig för att rädda dem och får oväntad hjälp från den fiende som hon lovat att alltid avsky.

Mitt betyg: 3/5

2 thoughts on “De små ryttarna

  1. Åh, det var en riktigt bra bok! Jag tänker på de grå männen och tidssparandet när jag stressar omkring för mycket. Och då kan jag inte låta bli att stanna upp och le åt alltihop. Vissa böcker blir en del av en. Borde nog läsa om den också. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s