3 = Bra, Historia, Memoar, biografi & dagbok

Martin Luther King

Jag hade velat läsa Niceville ett bra tag och stod ett flera gånger och funderade på att köpa den. Men det blev inte så utan istället såg jag filmen (sammanfattning: helt jävla fantastisk! Bara den orimliga rädsla som de vita fruarna hade för att deras färgade hembiträden skulle använda deras toaletter var både hemsk och skrattretande på samma gång.  Svarta människor bar ju på smittor! Uppenbarligen var dessa smittor ”stjärtburna” för att låta hembiträdet uppfostra barnen så att man själv kunde gå på bjudningar utgjorde ingen risk för smitta. Jag slutar aldrig att förvånas över hur dumhet och fördomar går hand i hand).

Hur som helst, följden av det blev att jag åkte till biblioteket och lånade en biografi om Martin Luther King.  Jag har beundrat honom sedan tonåren och tänkt läsa och lära mig mer om honom och hans liv lika länge och nu kände jag att det var dags.

Martin Luther King är främst en politisk och religiös biografi där privatlivet hamnar i bakgrunden eftersom texten utgår från Kings egna ord och han var mån om att hålla privatlivet just privat. Det hela har bearbetats och sammanfogats av redaktören Clayborne Carson. Boken innehåller även utdrag ur många av hans fantastiska tal och predikningar samt ur dagböcker från fängelsevistelser. Jag läste den på svenska, men det är nog inte helt fel att läsa den på engelska så att talen verkligen kommer till sin rätt.

King, och hela medborgarrättsrörelsen, inspirerandes av Jesus bergspredikan och Mahatma Gandhis icke-våldsmetod och här redogör han för sin övertygelse. Jag blev alldeles tagen av hans mod och beslutsamhet samt att han inte tillät sig att falla offer för hat och bitterhet trots allt som han, hans familj och andra som deltog i kampen för rättigheter utsattes för.

Hans fru Coretta (som blev vegan i slutet av sitt liv då hon såg det som en naturlig förlängning av icke-våldsmetoden, detsamma gäller sonen Dexter) var beundransvärd som stöttade hans engagemang helt trots att det innebar att hon ofta fick ta hand om deras fyra barn själv!

Mitt betyg: 3/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s