The Book Sacrifice Tag

Jag läste om den här hos Boktycke (en väldigt bra blogg) och tyckte att den var kul så jag hänger på och taggar Bokälskaren att göra detsamma.
1. En överskattad bok.
Vi börjar med Zombie-apokalyps! Låt oss säga att du är i en bokhandel, kollar runt bland bokhyllorna, när BAM!: zombie attack! Ett meddelande i högtalarna berättar att militären har upptäckt att zombiernas enda svaghet är överskattade böcker.

Vilken väldigt hypad bok (för att vara säker på att det ska fungera) skulle du kasta på dem? 

Vägen till Jerusalem, den första boken i den hyllade serien om Arn av Jan Guilou, är enligt mig otroligt överskattad. Jag tyckte inte att den alls var så bra som alla sa och Guilous sätt att skriva är lite för torrt och sakligt för min smak (journalisten lyser igenom). Jag är dessutom bosatt i ”Arn-land” där det till och med har förekommit Arn-turism (eller är detta fenomen fortfarande aktuellt?), men jag kunde inte alls förstå hypen.


2. En uppföljare.

Låt oss säga att du precis lämnat frisören med en fantastisk ny frisyr och BOOM!: kraftigt skyfall! Du har aldrig sett sådant regnoväder i hela ditt liv!

Vilken uppföljare är du villig att offra som paraply för att skydda dig själv?
The Resistance av Gemma Malley. Den första boken, The Declaration, kändes nyskapande, var väldigt spännande samt full av oväntade vändningar, men den här var så trist att jag inte ens läste färdigt den. En stor besvikelse!
 3. En klassiker.
Låt oss nu säga att du sitter på en föreläsning och din lärare pratar oavbrutet om hur en klassiker förändrade världen, hur den revolutionerade litteraturen och du blir så trött på det att du kastar klassikern rakt i ansiktet på hen för vet du vad? Den här klassiker är helt idiotisk och det är värt kvarsittning bara för att visa alla hur du känner.
Vilken klassiker kastade du?
 Det får bli Iliaden. Den skulle utan tvekan vara värd att kasta. Fast jag kastar den inte i lärarens ansikte utan dänger den i väggen över whiteboardtavlan istället så att ryggen spräcks och sidorna sprids i hela rummet.
 4. Sämsta boken i ditt liv!
Du hänger i biblioteket när BAM!: global uppvärmning råder plötsligt och världen utanför har i ett slag blivit frusen ödemark. Du är fångad och din enda chans att överleva är att börja elda böcker.

Vilken bok springer du först till, som du skulle bränna upp utan att känna någon ånger?

Det här var väldigt svårt, för vanligtvis så brukar jag inte tvinga mig igenom böcker som verkar dåliga. Och uppenbarligen brukar jag inte lägga dem på minnet heller.
Men efter mycket funderande så väljer jag Anna Wahlgrens Barnaboken som jag köpte, läste och till och med slängde (så uppretad blev jag) när jag väntade mitt första barn.

Jag tyckte att boken var full av påståenden som saknade både grund och relevans och som dessutom verkade vara hemsnickrade (det hänvisades inte till några vetenskapliga källor eller aktuell forskning där precis).
Sedan dess har det riktats en hel del kritik mot Wahlgrens metoder samt även mot henne som förälder och jag är glad att jag lyssnade till min magkänsla angående hennes auktoritära råd. Bränn skiten!

6 Replies to “The Book Sacrifice Tag”

  1. Kul att läsa. Intressanta frågor. Jag har skrivit ner dem och ska fundera vilka böcker som jag skulle välja. Svåra val. Jag ska ta mig en rikttig funderare på det. Valet av en klassiker, är lätt, men vilken som jag syftar på avslöjar jag inte än. De andra var lite svårare. Jag ska försöka att anta dessa frågor och förhoppningsvis kunna berätta för dig nästa gång som vi tträffas över en fika och diskuterar böcker och andra saker och ting.

    Gilla

  2. Ser fram emot vår nästa fika! Det får bli när (eller bör jag skriva ”om”?) jag blir frisk från den här helvetesförkylningen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s