Att läsa är att resa

Jag kommer inte ihåg vilken bokaffär det var som hade denna slogan ett tag, men det stämmer precis med hur jag upplever läsandet. Det är att resa. Trots att jag knappt har rest utanför Sveriges gränser (förutom en dagstur vardera till Kiel och Skagen) så känns det som om jag har varit världen över.

frozennatureautumnJag har till och med besökt ställen som inte finns på vår världskarta, men som känns äkta tack vare att författaren gjort dem levande. Jag har dessutom färdats genom tiden och upplevt alltifrån forntid till framtid på nära håll.

Men det finns vissa böcker och författare som får mig att vilja resa till platserna de skriver om bara för att få insupa miljön på plats.

Joanne Harris brukar få mig att vilja resa till Frankrike, Anne Rice gör att jag vill besöka New Orleans och Diana Gabaldon fick mig att längta efter Skottland. När jag läser om den karga, men stämningsfulla, miljön i Charlotte Brontës Jane Eyre så vill jag åka dit och ströva runt på hedarna. En dag kanske jag reser dit.

10 thoughts on “Att läsa är att resa

  1. Amerikanska södern lockkar nästan alltid när man läser om den. Det finns en speciell stad som jag alltid vill till, men jag glömmer alltid namnet. Där finns massor av magnoliaträd i alla fall… Savannah heter staden 🙂

    Gilla

  2. Att färdas genom olika tider är alltid lika spännande. Jag skulle bra gärna vilja kolla in London på 1800-talet eller varför inte indianernas Amerika? New Orleans, innan det blev New Orleans verkar också spännande (läste Isabel Allendes ”Zarités frihet” i påskas…)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s