Jeanette Winterson, som skrivit fantastiska Det finns annan frukt än apelsiner, har gett ut sin självbiografi och den är helt fantastisk. Helt otroligt jävla fantastisk! Jag lånade den på biblioteket igår, började läsa och blev helt tagen av den. Jag kunde inte lägga ner den förrän jag läst ut den. Det blev inte så mycket sömn i natt, men det var det värt.

Jeanette Winterson blev bortadopterad när hon var några veckor gammal och detta har präglat hela hennes liv. Det hade förmodligen inte blivit så illa om hon kommit till en kärleksfull familj, men hon hamnade hos Mrs Winterson (ja, hon benämns så i hela boken) som var helt oförmögen till både värme och kärlek. Däremot var hon desto bättre på skuld, skam, fördömanden och ren och skär grymhet. Det är hon som yttrar Varför vara lycklig när du kan vara normal? när Jeanette försöker förklara att hon älskar sin flickvän och att hon gör henne lycklig. Det uttalandet är målande för vilken människa hennes adoptivmamma var.

Men boken handlar även om att växa upp i en fattigt småstad bebodd av arbetarklassen i norra England. Om att ha ambitioner och vilja bli författare trots att den enda boken som var tillåten hemma var bibeln. Om att vara en del av den gemenskap som den lokala Pingstkyrkan gav och vad som händer när man inte passar in deras snäva mall över vad som är ok längre. Om att söka efter sina rötter och vad man ska göra när man hittar dem.

Men framför allt är boken fylld av Jeanette Wintersons personliga tankar kring sina erfarenheter och om kärlekens natur. Hon blottar sig själv med både styrkor och svagheter på ett sätt som är väldigt modigt.
Jag har egentligen bara ett omdöme om de här boken: LÄS!!!

Mitt betyg: 5/5

3 thoughts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s