9. En bok som jag inte trodde att jag skulle gilla, men som jag älskade

Att läsa Lolita i Teheran: liv genom böcker av Azar Nafisi verkade sådär när jag plockade upp den, men som tur vad så gav jag den en chans och när jag väl börjat läsa så var jag fast. Fast det är minst 7 år sedan jag läste den så minns jag fortfarande vilket enormt intryck den gjorde på mig och hur den vidgade mina vyer.

Det är en verklig historia och handlar om hur författaren, som var professor i litteratur på universitetet, under två års tid samlade sju kvinnliga elever i sitt hem för att i hemlighet läsa västerländska böcker som av olika anledningar var förbjudna av regimen i Iran. Eleverna kom från vitt skilda bakgrunder och var i början ovana vid att uttrycka sina åsikter.

De läste böcker av Vladimir Nabokov, Gustave Flaubert, Jane Austen, F. Scott Fitzgerald och Henry James.Boken utspelar sig under två år i mitten av nittiotalet och handlar inte bara om böcker utan om att vara kvinna i en totalitär regim där kvinnor inte får delta i det offentliga rummet och utsätts för plötsliga kontroller av polisen. Den handlar om förlusten av frihet och det hemland som författaren mindes från sin barndom.

Jag minns att hon beskrev miljöerna så rikt och kärleksfullt att det inte bara väckte en helt ny insikt om hur vackert och levande Iran är utan även fick mig att vilja resa dit. Jag ville också dricka mörkt turkiskt kaffe, läsa och diskutera med hennes elever. 1997 lämnade Azar Nafisi Iran med sin familj och hon är nu bosatt i USA. Hon har även skrivit självbiografin Things I’ve been silent about.

Mitt betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s