10. Min favoritklassiker

 CharlotteBronteMitt spontana val är Jane Eyre av Charlotte Brontë som gavs ut redan 1847. De flesta är kanske bekanta med bokens handling om lilla föräldralösa Jane som växer upp hos en elak moster. Till slut tröttnar mostern på den oönskade börda som Jane innebär och henne till internatskolan Lowood där förhållandena är under all kritik.

Men Jane lyckas ta sig igenom även detta och utbildar sig till lärarinna. Hon får plats som guvernant på Thornfield Hall och lär då känna husets herre Mr Rochester som är en väldigt speciell man. Vad som händer sedan kan ni läsa om i boken.

jane_eyre___mr__rochester_BronteFör det är faktiskt inte handlingen som är så viktig utan språket! Charlotte Brontë hade ett underbart sätt att skriva som är en ren njutning att läsa. Och även om det efter en ytlig bedömning kan verka som ännu en kärlekshistoria så är det inte så. Den handlar främst om Janes kamp för självständighet och att få leva sitt liv i enlighet med det hon tycker är rätt.

Jane Eyre är full av starka teman som religion, natur, passion, moral, förlåtelse, barn, klass och kvinnor. Brontë skrev boken som en protest mot den viktorianska livsstilen och den väckte starka protester när den gavs ut. Boken sågs som ”okristlig”, ett omdöme som säkert måste roat denna religiösa prästdotter (eller så retade det gallfeber på henne).

Den har filmats ett flertal gånger och jag är väldigt förtjust i filmen som kom 2011.

Mitt betyg: 5/5

6 thoughts on “10. Min favoritklassiker

 1. I do not leave a comment, hοwevеr аfter rеading a fеw of the comments
  on ”10. Min favoritklassiker”. I do have a few quеstions for yоu if
  it's okay. Could it be simply me or do some of the remarks appear like they are left by brain dead folks? 😛 And, if you are writing on other places, I'ԁ lіke to follow
  anуthіng freѕh уou have to post.
  Could you makе a list of eveгy
  one of your shared pageѕ like yοur lіnκedin pгоfile, Facеbook ρаge or twitter feеd?

  Also visit my page … High Stakes Promotions

  Gilla

 2. Most of the comments left in this blog are by friends of mine and they are certainly not braindead. So please refrain from passing judgement and posting comments like these, it´s not what this blog is for.

  Gilla

 3. Lys på trollen så spricker de…
  Favoritklassiker – jag säger bara Greven av Monte Christo. Läste den som barn och har sedan läst den ett antal gånger till samt sett några filmatiseringar. Grym, spännande, och för den som upplevt lite taskiga saker härligt att leva med i Edmonds jakt på raffinerad hämnd.
  Veronica H.

  Gilla

 4. Jag började läsa den någon gång och tyckte om den, men sedan kom något annat emellan. Har alltid tänkt tag i den igen. Det kanske får bli under semestern. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s