24. En bok som jag önskar att fler läst

Återigen blir jag tvungen att välja två böcker för jag tycker att de är så otroligt bra och viktiga.
Den första är Jordens Herrar av Pelle Strindlund som handlar om hur vi behandlar djur idag och alla de argument som används för att rättfärdiga det. Strindlund gör även kopplingen till slaveriet och visar på alla likheter mellan det och karnism. Jag tyckte att det var väldigt intressant att läsa om att det sätt som abolitionisteras argument bemöttes är direkt jämförbart med hur djurrättsargument tas emot.
Försökte lägga in en intervju med Pelle om boken och när han föreläser om ämnet, men datorn ville inte samarbeta så det fick bli länkar.
Bok nummer två är I slutet av minnet finns ett annat sätt att leva av: Agneta Ingberg om sitt liv med Alzheimers sjukdom som hon skrivit med hjälp av Birgitta Andersson. Det är en väldigt gripande bok där Agneta berättar om hur det var för henne när hon drabbades av Alzheimers. Hon var 58 år och fortfarande yrkesverksam som präst när symtomen kom och hon valde att skriva boken då hon blev så irriterad på att demenssjukdomar alltid beskrevs som ”de anhörigas sjukdom” (ja, de drar ofta ett tungt lass och lider mycket, men sådana beskrivningar bidrar till att göra de sjuka osynliga. Vilket de redan lider av eftersom sjukdomen gör det svårt för dem att uttrycka sig).
Boken är slutsåld på förlaget, men går att köpa på Demensförbundet och jag tycker att den är ett måste för alla som arbetar inom vården!

Läs även Yvonnes Kingbrants blogg där hon skriver om att leva med Alzheimers. Deras vittnesmål är så viktiga så att vi som vårdar kan förstå hur de känner det.

Mitt betyg för båda böckerna: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s