Bryt tystnaden!

Bryt tystnaden!: israeliska soldaters vittnesmål från de ockuperade områdena är skriven av organisationen Breaking The Silence och det är en väldigt speciell bok. Jag blev tvungen att läsa den lite i taget för jag blev så illa berörd av hur den israeliska armén behandlar palestinierna. Det var något alldeles fruktansvärt och det gör den här boken så viktig eftersom här är det anonyma israeler som berättar om vad de upplevt och gjort inom armén. Här får allmänheten en chans att veta vad som döljer sig bakom den tillrättalagda retoriken och de förskönande och självrättfärdiga pressmeddelandena.

Jag satt och läste stycket om den 8-årige pojken (som soldaterna med hjälp av sina vapen tvingade att rensa vägarna från barrikader. När han gråtande, vettskrämd och nedkissad fått bort bråten från vägen tog de upp honom i sin lastbil för att ha som sköld/hjälp. Efter en mil satte de av honom vid vägkanten och han fick gå hem själv) medan mina barn och deras kompis satt intill och spelade tevespel. Det gjorde mig så ont att något barn ska behandlas så och kontrasten mellan de trygga och välmående barnen intill mig var skrämmande.

Tänk om de skulle behandlas så, om jag dagligen utsattes för ett godtyckligt förtryck, så skulle jag nog till slut slå tillbaka med våld också. Att leva utan möjligheter och hopp är ju rena grogrunden för terrorism.

Jag har tidigare, för många år sedan, läst några böcker om hur och varför Israel skapades, att det judiska folket var i behov av en frizon där de slapp förföljelse. Efter att ha läst de här vittnesmålen så är min spontana känsla att de har passerat från att vara offer till att bli förövare. Det är så sorgligt att jag saknar ord för det.

Stort tack till Leopard Förlag för recensionsexemplaret!

Läs även gärna Min svärmor och Sharon – dagbok från Ramallah av Suad Amiry som jag tyckte var väldigt bra och där hon berättar om hur det är att leva på Västbanken.

Mitt betyg: 3/5

Uppdatering 2017: När jag läser om den här texten inser jag att jag bara hade tillgång till halva bilden, om ens det, av denna konflikt. Palestina är en diktatur där destyrande väljer att investera i krig istället för att hjälpa sina medborgare. De väljer att hylla terrorister samtidigt som de fängslar journalister. Och antisemitism är en framträdande del av kulturen.

3 thoughts on “Bryt tystnaden!

  1. Var förra hösten på ett föredrag med ett par män som arbetat mycket på sjukhus på västbanken, och berättade om sina erfarenheter därifrån. Hela situationen där nere är så sorglig och fruktansvärd!
    De har förresten också gett ut en bok om sina erfarenheter, och givetvis även fått mycket kritik för detta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s