Klassiska dystopier

Många bokbloggare läser och skriver om dystopier och det fick mig att med glädje minnas fyra böcker som jag läst med stor behållning.

Fahrenheit 451 av Ray Bradbury är en fantastiskt bra bok som utspelar sig i en framtid där böcker är förbjudna och brandkårens jobb inte är att släcka bränder utan att starta bränder i de hem där man påträffar böcker. Teve är det enda som är tillåtet och den styrs av staten som på så sätt kan kontrollera medborgarnas tankar och liv.

Brandmannen Guy Montag ifrågasätter aldrig sitt jobb förrän  hans granne plötsligt försvinner vilket leder till att han byter sida och börjar gömma böcker i sitt hem. Titeln syftar på den temperatur då papper brinner. En glad nyhet är att Nordstedts släpper den i pocket imorgon!

Karin Boye inspirerades att skriva Kallocain efter att hon bott i Berlin 1932-1933, men även av utvecklingen i dåtida Sovjet. Den handlar om kemisten Leo Kall som uppfinner sanningsdrogen kallocain som gör att Världsstaten kan övervaka människors tankar och känslor. Men det visar sig att de flesta drömmer om uppror och att fly till en plats där de kan få uppleva frihet, kärlek och förtroende istället för att bara vara lojala medsoldater.

Jag minns att jag var riktigt rusig efter att ha läst den här boken för den var så otroligt stark och påverkade mig verkligen på djupet (vilket kanske är förklaringen varför jag automatiskt reser ragg när arbetsgivare pratar vitt och brett om att de anställda ska vara lojala – trots att de inte visar någon lojalitet tillbaka).

Den finns som e-bok, inbunden och pocket samt utan tvekan på ditt bibliotek.

Jag läste Du sköna nya värld av Aldous Huxley för något år sedan och blev verkligen illa berörd av hur befolkningen delas in i fem grupper och hur man åstadkom detta. Alla är totalt indoktrinerade av statens propaganda som till och med sker i sömnen samt att de tilldelas en daglig dos av drogen Soma. Boken handlar om Bernhard Marx som under en resa till ett vildmarksreservat stöter på den modersfödde Vilden som han tar med tillbaka till London. Titeln är ett citat från Shakespeares Stormen och Huxley skrev boken redan 1932.

1984 av George Orwell myntade begreppet ”Storebror ser dig” när den gavs ut 1949 och den handlar om en framtida värld som präglas av det eviga kriget mellan de tre staterna Eurasien, Ostasien och Oceanien.

Winston Smith bor i London, Oceanien, och drömmer om frihet från Partiet som styr allt genom propaganda och minutiös övervakning. Han blir kär i den upproriska Julia, vilket är lika förbjudet som att tänka själv vilket innebär att Winston måste undgå att bli avslöjad. Den här boken brukar alltid komma med då de bästa romanerna genom tiderna listas och det är inte så underligt för den är verkligen otroligt bra.

Mitt betyg på samtliga böcker: 4/5

2 thoughts on “Klassiska dystopier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s