4 = Mycket bra, Fantasy

Neverwhere

 Neverwhere av Neil Gaiman var från början en teveserie som han skrev, men då han kände att han fick kompromissa så mycket med handlingen och att resultatet inte levde upp till det som han föreställt sig så bestämde han sig för att skriva boken Neverwhere istället. Och det kan vi vara väldigt tacksam över att han gjorde för den här boken är riktigt bra! Richard lever ett till synes perfekt liv i centrala London. Han har ett bra jobb, en vacker fästmö och en snygg lägenhet. Men en kväll, när han och fästmön promenerar till en restaurang för att äta middag tillsammans med hennes prominente chef, hittar de en blodig och smutsig tjej liggande på trottoaren.

Trots fästmöns protester, och hot, lämnar han henne att möta chefen ensam och tar istället hand om tjejen. Det blir början till ett äventyr som förändrar hela hans liv och även hans plats i världen.

Neil Gaiman har verkligen förmågan att förvandla det allra mest alldagliga till något mystiskt och magiskt som är fullt av sällsamma möjligheter. Han behöver inga storslagna upplägg för resultatet blir helt fantastiskt och får en faktiskt att tvivla lite på vad som är verkligt och vad som inte är det.

Detta var ett underbart läsäventyr och jag hoppas verkligen att det kommer en uppföljare, vilket Gaiman antydde i förordet. Det verkar som om det är på gång en svensk översättning av boken.

Mitt betyg: 4,5/5

3 reaktioner till “Neverwhere”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s