Wolf Hall

Wolf Hall är en historisk roman, den först delen i en trilogi, som utspelar sig på 1530-talet i Enlgland och huvudpersonen är juristen Thomas Cromwell. Han är något så ovanligt som en self-made man, son till en smed som genom hårt arbete och intelligens har blivit Henrik VIII närmaste man.

Det är farliga tider som Cromwell lever i. Han kan när som helst förlora kungens gunst då det finns åtskilliga som avskyr och motarbetar honom, den religiösa oron i Europa påverkar riket och dessutom har kungen ingen son. Detta innebär att om han dog så skulle landet troligtvis tvings att återuppleva de fruktansvärda inbördeskrig som härjade i landet innan Huset Tudor tog makten. Något måste göras och Thomas är rätt man för att bistå kungen.

Hilary Mantel vann prestigefyllda Booker Prize 2009 för Wolf Hall och det kan jag förstå för det är en väldigt välskriven bok och hon har verkligen förmågan att förflytta läsaren till den tiden. Det hela känns väldigt levande och dessutom framställs Cromwell som en vettig och förstående person.Vad gäller författaren så framstår hon som minst lika intressant och sympatisk och man förstår bakgrunden till hennes skarpa kritik mot religionen (läs den här artikeln som hon skrivit om likheterna mellan kvinnliga helgons självsvält och dagens anorexi).

Tyvärr upplevde jag att boken blev lite seg under den sista delen. Kanske berodde det på att det mest handlade om Cromwells arbete medan man i bokens början fick läsa mer om honom och hans familj. Kanske hade min upplevelse av boken sin grund i att jag läst mycket om den här eran förut och visste precis vad som väntade för de inblandade.

För den som gillar den här epoken och vill läsa mer om den så kan jag rekommendera Philippa Gregorys romaner eller Antonia Frasers utmärkta Henrik VIII sex hustrur.

Stort tack till Weyler Förlag för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 2/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s