Bury your dead

När Bury your dead av Louise Penny inleds är kommissarie Armand Gamache och hans närmaste man Jean-Guy Beauvoir sjukskrivna, fysiskt och psykiskt ärrade efter ett uppdrag som gått fruktansvärt fel.

Gamache besöker sin ålderstigne mentor i Quebec och spenderar sina dagar i lugnet på ett gammalt engelskt bibliotek. Men snart hittas en (ö)känd fransk man död i dess källare och Gamache blir ombedd att vara konsult i fallet då det finns stora spänningar mellan den franska och engelska befolkningen i staden. Fallet berör även en flera hundra år gammal gåta, en okänd grav till en prominent man som den döde ägnat sitt liv åt att söka efter.

Samtidigt ber han Beauvoir att åka till Three Pines och undersöka om de kanske begick ett misstag i fallet om den döde främligen som hittades i Oliviers bistro.

Detta var ännu en riktigt bra bok av Penny! Hon väver skickligt samman bokens olika historier på ett sätt som gjorde det omöjligt att sluta läsa. Bokens sista tredjedel satt jag uppe halva natten och läste, även om min sömnlöshet initialt berodde på värk i knät. Penny blandar humor och allvar tillsammans med djupsinniga insikter och iakttagelser.

Jag är verkligen förtjust i henne och trots att jag har många andra böcker som pockar på så kan jag inte låta bli att låna nästa bok i serien på biblioteket så fort jag börjar närma mig slutet på en bok. Det är ett riktigt bra betyg!

Mitt betyg: 4/5

Still life/Mörkt motiv, vilket är den första boken i serien, har blivit tevefilm och kommer visas på CBC (Canadian Broadcasting Corporation) i höst. Nathaniel Parker, även känd som Inspector Lynley (en serie som baseras på Elizabeth Georges böcker), ska spela rollen som Gamache.

Jag håller tummarna för att de ska lyckas föra över Pennys skapelse till film utan att dess själ går förlorad (snälla låt Claras hår vara vilt och fyllt med brödsmulor! Gör inte en stylad version av denna livfulla kvinna). Och jag hoppas att SVT, eller någon annan svensk tevestation, köper in den!

3 thoughts on “Bury your dead

  1. Härligt när man vill fortsätta läsa böckerna i en serie, det är definitivt så att verkligen gillar dem. Vad kul att böckerna om Gamache filmatiserats, hoppas med att svensk tv köper in dem! Nja ser inte direkt Nathaniel Parker som Gamache, har uppfattas honom som en helt annan person, mer äldre.

    Gilla

  2. Ja, visst känns han fel. Men jag tänker bara på honom som Lynley så det kanske är därför som han inte passar in. När/om man får se honom i rollen som Gamache så kanske han fångar hans karaktär. Förhoppningsvis. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s