50 ways to soothe yourself without food

Susan Albers är psykolog och har inriktat sig på mindfulness och ätande och har skrivit flera böcker om det. 50 ways to soothe yourself without food handlar om precis det som titeln anger: hur man lär sig att hantera stress och/eller jobbiga känslor utan att döva dem med mat.

Att välja att tröstäta, bedöva eller distrahera sig med mat är tydligen jättevanligt om man inte har starka inre självtröstande mekanismer. Och precis som man har lärt sig att trösta sig med mat, vilket oundvikligen leder till mer ångest i slutändan, så kan man lära sig nya eller stärka redan etablerade strategier för att hantera jobbiga känslor.

Det handlar om mindfulness: att känna, benämna (vilket tröstätare brukar vara dåliga på) och stå ut med sina känslor. Boken är verkligen späckad med bra tekniker som lugnar istället för att bli ett problem i sig.
Jag tror att dessa metoder fungerar precis lika bra på andra, liknande problem och att de ger en bra grund att stå på. Det gäller bara att öva in dem…

Mitt betyg: 3,5/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s