Fjärde riket

Direkt när jag börjar läsa Maria Nygrens Fjärde riket så sköljs jag över av känslan av att vara 15 år och utanför. På bara några sidor lyckas författaren ge en komplett beskrivning både av hur maktstrukturerna i skolan är uppbyggda och hur det känns att befinna sig längst ner på rangskalan.

Blenda är 15 år och ny i klassen. Hon vill desperat tillhöra innegänget och få vackra Hedvigs godkännande, men möts av förakt och förvisas ut i ensamheten. LSD, den snälla tjejen som i hemlighet skriver självmordsbrev, och Blenda bestämmer sig för att ta över skolan och göra den till ett bättre ställe och till sin hjälp tar de…Adolf Hitler. Men snart tappar de alla kontrollen över situationen.

Allt eftersom jag kommer längre in i boken så förbyts min sympati med Blenda och blir till obehag. Hon är en synnerligen osympatisk person som manipulerar andra utan betänkligheter. Ändå kan man inte låta bli att tycka synd om henne.

Jag tyckte verkligen om den här boken och Maria Nygren är en mycket duktig författare som jag gärna läser mer böcker av. Hon lyckas både fånga och behålla ens intresse under hela boken och efteråt gick jag och funderade på bokens olika vändningar och dess karaktärer. Att en bok lyckas ta sig in under huden på en så där är signifikant för att den är riktigt bra och välskriven.

Tack till Bonnier Carlsen för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s