Schimpansen från Munkfors

Jag fick upp ögonen för den här boken när jag läste Gabriella Terneborgs recension av den i tidningen Djurens Rätt. En bok där huvudpersonerna var vegetarianer och där djurrättstankar var en del av deras gemensamma konversation verkade väldigt intressant.

Schimpansen från Munkfors är Ina Ekegårds debutroman. Den handlar om 23-åriga Tuva som backpackar med sin bäste vän Peter genom Australien, Nya Zeeland och Indien. Man passerar en mängd olika platser och får bekanta sig med ännu fler personer som kommer och går.

Emellanåt, och kanske främst i början, så kändes intrigen luddig och mållös, men efter hand så utkristalliseras flera teman. Som att våga förändras och utvecklas, att hitta sig själv, vänskap, kärlek, världsproblemen och meningen med livet. Mest smågrejer, alltså.

Ina har ett härligt sätt att skriva. Det är roligt och träffar ofta mitt i prick och hon är verkligen duktig på att skriva dialog.
Jag har blandade känslor för den här boken. Jag tyckte om den, den var stundtals fängslande och alltid oförutsägbar, men den nådde ändå inte hela vägen fram. Kanske är den för lång och splittrad för att hålla fast mitt intresse och jag tyckte att slutet var lite av en besvikelse.

Tack till Idus Förlag för recensionsexemplaret!

Här kan man provläsa ett stycke ur boken.

Mitt betyg: 2/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s