Vikten av ett namn

Veckans fråga i Annikas bokbloggsjerka är om det finns någon karaktär som man tycker bär upp sitt namn exceptionellt bra. Det var inte helt lätt att svara på, men till slut kom jag på en karaktär vars namn jag verkligen gillar och som ”klär” karaktären: Virginia Woolfs Clarissa Dalloway.

När man skriver själv så inser man hur svårt det kan vara att välja rätt namn och hur mycket namnet gör för en karaktär. Fel namn kan sannerligen ge helt fel känsla, både för karaktären, men även för boken.

Men Clarissa Dalloway som är huvudpersonen i Mrs Dalloway är ett synnerligen väl valt namn. Det andas överklass, men är ändå feminint och på ett sätt både skört och flickaktigt. Jag tycker att det passar henne väldigt bra.

Och om du inte har läst boken så tycker jag att du ska göra det för den är ett mästerverk! Läs därefter Michael Cunninghams Timmarna som också är fantastiskt bra och väver samman Mrs Dalloway med tre kvinnors öde (varav en är Virginia Woolf).

6 thoughts on “Vikten av ett namn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s