4 = Mycket bra, Psykisk ohälsa, Samhälle & politik

Kroppspanik

”Kroppar har blivit uppvisningsobjekt, som inte längre har någon motsvarighet i den verklighet vi lever i. ”

Ibland kommer en bok i precis rättan tid och det gjorde verkligen Kroppspanik: fett, lögner & sjukt onödig ångest av Julia Skott. Den ramlade ner i brevlådan (tack Natur & Kultur för recensionsexemplaret!) när jag mådde dåligt av mina ätstörningar och behövde ett annat perspektiv på det här med mat och vikt. Kanske är inte kroppsfett en livsfarlig fiende som orsakar världens undergång trots allt?

Julia skriver om vår samtids syn på vikt, fett, BMI, dieter och hälsomyter på ett intressant, engagerat och, ärligt talat, jävligt roligt sätt. Hon sätter fokus på hur våra tankar och kollektiva uppfattningar om de här ämnena påverkar och hämmar oss. Hur det får oss att leva halva och ångestfyllda liv där vi ständigt väntar på att gå ner X kilo för det är som vi kommer att vara ok och kunna må bra. Och hon är inte rädd för att använda sig själv och sina erfarenheter som exempel på det här vansinnet som styr oss.

Personligen uppskattade jag kanske främst kapitlet om ätstörningar för vem är egentligen ätstörd och vad är friskt nu för tiden? Ett exempel: för bara några dagar sedan läste jag tips i en artikel om den hypade 5:2 dieten om hur man ska kunna stå ut med sina hungerkänslor och jag fick känslan av att jag råkat hamnat på en pro-ana-sida. Det var knep som jag använt mig av under anorektiska perioder och nu är de helt plötsligt hälsosamt trendiga?! Sjukt är bara förnamnet! Och apropå 5:2 så gillade jag Alexandra Dahlbergs tankar om denna diet.

Tänk vad trevligt vi skulle kunna ha det om vi slutade ha ångest över verkliga eller inbillade kilon och istället började njuta av livet. Om man slutade skämmas över kroppen och istället göra det som den mår bra av. Gå gärna in på Julias projekt Kroppsbilder där man hittar bilder på vanliga, oretuscherade kvinnor. Och här är en sida som med hjälp av foton påvisar hur konstigt måttet BMI är.

Detta är en bok som så många är i stort behov av och det är verkligen skönt att det finns de som ifrågasätter utseendehets och fatshaming. Mer sånt!

Mitt betyg: 4/5

En reaktion till “Kroppspanik”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s