Outsidern: min fars kamp med galenskapen

Jag hittade Outsidern: min fars kamp med galenskapen i personalrummet på jobbet och efter att jag börjat läsa den så blev jag helt fast. Den är skriven av Nathaniel Lachmeyer och handlar om hans pappa Charles som dog av en hjärtinfarkt i mitten på 90-talet. De hade då inte haft någon kontinuerlig kontakt på många år, eftersom Charles led av paranoid schizofreni och Nathaniel valde att bryta med honom.

Nathaniel söker svar på hur hans intelligente far kunde förlora sin familj, sitt jobb och sin mentala hälsa för att sluta som utblottad och hemlös. Han vill veta hur Charles levt efter att de förlorade kontakten med varandra. Man får även följa Charles liv från barndomen som präglades av moderns medlemskap i Christian Science (kristen sekt som inte tror att den materiella världen existerar och att om man är stark i tron så kan man undvika sjukdom och död), hans akademiska karriär som framstående sociolog till insjuknandet i och kampen mot sjukdomen.

Det var rörande hur Nathaniel berättade om deras relation och sin egen ånger över att han inte förstod vare sig Charles situation eller hans sjukdom och att han därför tog avstånd från honom.

Man får en fördjupad insikt i hur schizofreni påverkar både den som drabbas och hur de anhöriga mår. Det är verkligen en fruktansvärd sjukdom och det är så hemskt att det finns så mycket rädsla för de sjuka. Därför känns den här, och liknande böcker,  så oerhört viktiga!

Mitt betyg: 3/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s