Karen Armstrong

Karen Armstrong är en författare som skrivit ett antal intressanta böcker bland annat Historien om Gud, Buddha och Islam. Men hennes bästa böcker, enligt min åsikt, är de självbiografiska.Genom den trånga porten: Mina sju år i kloster handlar om hur hon vid 17 års ålder valde att gå i kloster i St Ignatius order och hur livet som nunna var. Detta var på 60-talet innan katolska kyrkan beslutade att modernisera klosterordnarna så de levde mycket strikt med stenhård disciplin. Detta innefattade både fysiskt och psykisk misshandel.

Armstrong beskriver också med plågsamt tydlighet hur detta liv inte förde henne, och kanske inte heller de övriga nunnorna, närmare gud som hon önskat, utan i själva verket åstadkom det motsatta. Klostret var fyllt av småaktiga konflikter och inte den frid som hon sökte. Hon berättar även om de omständigheter som fick henne att till slut ta det svåra beslutet att lämna klostret.

Mitt betyg: 4/5

Armstrong

Hennes andra självbiografi, Spiraltrappan, tar vid där den första slutar och man får följa Karen när hon försöker återanpassa sig till samhället och skapa både en identitet och ett liv.

Problemet är bara att under de år som hon varit i klostret har mycket i samhället förändrats och hon är totalt ovetande om saker som Beatleshysteri, hipperörelsen och de politiska stämningarna. Dessutom plågas hon av en sjukdom som försvårar det ytterligare för henne.Båda böckerna är väldigt intressanta, både som tidsdokument och som personligt vittnesmål från en värld som är stängd för oss. Och Karen Armstrong är en väldigt lättläst författare, vare sig hon tacklar böcker om teologi eller om sitt eget liv.

Mitt betyg: 3/5

2 thoughts on “Karen Armstrong

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s