Hövdingens bägare

Hövdingens bägare av Martin Widmark utspelar sig på vikingatiden när kristendomen gör sitt intåg. Halvdan är en skaldande pojke som bor i den asatroende Östbyn. På andra sidan av en lång bro ligger den kristna Västbyn.

En dag dyker det upp en munk i Östbyn och bjuder in hövding Ragnar på fest och tvekamp hos höving Alarik i Västbyn. Halvdan får följa med och så är äventyret igång.

Nu blir jag tvungen att dissa och vara kritisk mot en barnbok igen, men jag är så illa tvungen för jag har höga krav på vad jag läser för mina barn. De stöter på så mycket skit ändå här i världen och proppas fulla med skumma värderingar att jag känner att jag måste utgöra en motvikt.  Visa ett annat perspektiv, helt enkelt.

Jag tyckte verkligen inte om den här boken alls. Den var helt enkelt för grov, både i språk och handling, och emellanåt kände jag att jag var tvungen att censurera.

Jag vet att den utspelar sig under vikingatiden och att på den tiden var det helt ok att säga ”tig, kvinna” eller ”kärring” till sin fru, men det är inte något som jag vill läsa för mina barn. De kanske får för sig att det är helt okej att tala så! Och jag är oändligt tacksam att de inte frågade något om vad blot var och varför man blotade människor så att vi snabbt kunde läsa vidare.

Till bokens försvar kan jag säga att barnen uppskattade den och att jag tyckte att illustrationerna var väldigt fina. Men jag tror inte att jag kommer fortsätta läsa den här serien för dem.

Mitt betyg: 1/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s