Vår rättmätiga plats

 Rädslan för att bli betraktad som okvinnlig har varit stark i alla tider. Den som ”kom ut” som rösträttskvinna eller feminist fick räkna med att bli pikad, hånad och förlöjligad. Så var det då, i rösträttsstriden, och det värsta är att jag ser samma rädsla idag när unga flickor undergivet går in i rollen som sexobjekt.
Jag trodde att Vår rättmätiga plats av Barbro Hedvall skulle vara en tjock och svårläst lunta och därför blev jag glatt överraskad när jag hittade den på biblioteket för den är verkligen allt annat än det. Texten är luftig och lättillgänglig och boken är fylld av intressanta bilder, bokstavligen på varje sida. Jag uppskattade klassperspektivet och hur historiska händelser och kvinnornas internationella strävan vävdes samman med situationen i Sverige.
Jag måste erkänna att jag inte insett hur komplicerad rösträttsfrågan var. Att det inte bara handlade om att få rösta på valdagen utan att det påverkade kvinnans hela ställning där hon i alla tider varit omyndig och haft en make, far eller bror som förmyndare. Det gör motståndet mot rösträtten mer förståelig (och läs Bokälskarens recension av Kvinnors själsliv som gav ut 1923. Så här såg man alltså på kvinnor då).
Det har inte ens gått hundra år sedan vi fick rösträtt och vi tar det redan för givet. Det talas om att feminism är överspelat och vissa säger till och med, när de kritiserar andra kulturer, att patriarkala strukturer (fast de använder naturligtvis inte det ordet) är något typiskt för dem och helt obekant för oss svenskar. Sådant är inte en del av vår kultur hävdar de. Skitsnack, säger jag. Därför är sådana här böcker så viktiga så att man får en helhetsbild av historien och inte luras av okunnighet inlindad i retorik.
Vi har mycket att tacka tidigare generationers kvinnor för! Alla dessa starka och intelligenta kvinnor som jag aldrig tidigare hört talas om! Utan deras kamp hade vi inte haft det så här bra.

Boken går att provläsa här.

Mitt betyg: 3/5

2 thoughts on “Vår rättmätiga plats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s