The Giver

I The Giver av Lois Lowry får vi stiga in i en dystopisk framtid där allt, till och med känslolivet, är noggrant reglerat. Att vara likadana och en del av gruppen är det viktiga och om man inte är det så ”släpps man fri”. Vad det innebär vet ingen förutom att personen försvinner för alltid.
Vi får möta Jonas som snart ska fylla tolv vilket är den ålder då man får veta vilket yrke som De Äldre givit en. Men inget blir som Jonas föreställt sig.

Jag gillade att man hela tiden fick veta lite mer om samhället. Det levererades små uns av information som ofta gjorde mig helt omtumlad. Det var svårt att ens föreställa sig en sådan annorlunda värld och det var både skrämmande och skakande att följa Jonas utveckling.

I min utgåva fanns det ett efterord av författaren där hon skriver att boken blivit både älskad och hatad världen över, till och med förbjuden. Men jag tycker att den var fascinerande och att den ställer viktiga frågor till läsaren om vilket sorts samhälle man vill leva i. Detta är den första delen av fyra och det ska bli ett stort nöje att läsa de följande böckerna och få veta vad som händer Jonas.

The Giver hette Den utvalde när den gavs ut på svenska på nittiotalet och den kommer som film under nästa år med en imponerande rollista.

Mitt betyg: 3/5

5 thoughts on “The Giver

  1. Gillade den här! Fortsättningen däremot… inte jättedålig, men svårt att se hur de hänger ihop tyckte jag. Ska bli kul att läsa vad du tycker när du läst dem 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s